Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-15 12:45:00

Így fékeznék meg a frankot a svájciak

A svájci kormány és az ország központi bankja arról egyeztet, hogy küszöböt határoznának meg, ameddig a frank erősödhet az euróhoz képest.

A vonal meghúzása lehetőséget teremtene ahhoz, hogy szükség esetén a svájci bank beavatkozhasson a frank gyengítése céljából – közölte vasárnapi számában a SonntagsZeitung című svájci hetilap.

A svájci kormányhoz és a központi bankhoz közel álló források szerint az ezzel kapcsolatos tervek már elkészültek. A hetilap úgy tudja, hogy a kormány szerdai ülésén kerül szóba a kérdés, és támogatja majd az elképzelést. Ez mindenképpen a gazdaság érdekében állna, mivel az utóbbi időszakban jelentősen megdrágult frank komolyan visszafogja a svájci kivitelt, ami a gazdaság egyik fő motorja.

A hetilap értesülése szerint a svájci bank – legalábbis első körben – valamivel 1,10 frank/euró fölött húzná meg azt az árfolyamot, ameddig a frank erősödhetne. Ha átlépné ezt a szintet, a bank intervenciót hajtana végre. Pénteken este 1,1059 frank ért 1 eurót. A frank mintegy 30 százalékkal erősödött az euróhoz képest 2008 óta.

A SonntagsZeitung szerint az intervenciós határt 1,10-1,15 frank/euró szinten húzná meg az ország vezető gazdasági szakértői szövetsége, az Economiesuisse, és 1,40 franknál a svájci szakszervezetek szövetsége.

A hír hatására határozottan javulni kezdett a forint/frank kurzus. Az Equilor azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a lendület egyelőre csak megindult, azt kevésbé látjuk, hogy hova fog visszapattanni az euró/frank, és annak szárnyain az euró/forint. Ami viszont mozgatja és irányt is adhat a történéseknek, hogy egy hétvégi kiszivárgás szerint a svájci jegybank és az EKB ismét az összeborulást tervezi, mégpedig annak ürügyén, hogy sapkát tegyenek az EURCHF-re, mégpedig az 1.10-es értéken.

Ebben az esetben az SNB ismét felveszi a harcot a paritás kialakulása ellen, és ha ezt megfelelő swap egyezményeken keresztül az EKB-val közösen befolyásolják, az jó hírt jelenthet a frankban eladósodottaknak. Ahogy az is jó, hogy 240 forint alá esett vissza a frank jegyzése a budapesti bankközi devizapiacon, vagyis látható, micsoda erőteljes mozgások vannak a frank-forintban is.

Korai lenne persze az öröm, hiszen számíthatunk még bármilyen irányú kilengésre, sőt az jól látszik, hogy akár pár óra leforgása alatt is 25-30 forintot is hintázhat az árfolyam, amit elsősorban a globális hangulat ringat, semmint valamilyen hazai esemény.

 

mi, MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.