Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-08 17:40:00

Húzóágazat lehet a zöldség-gyümölcs

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára a kertészeti ágazat fejlesztése mellett érvel.

Magyarországnak minden lehetősége megvan a kertészeti ágazat fejlesztésére - mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) évértékelő rendezvényén.

A minisztérium által kiadott közlemény szerint az államtitkár a rendezvényen hangoztatta: azért fontos a kertészet támogatása, mert magas munkaigényű tevékenységével növelheti a vidéki foglalkoztatást.

V. Németh Zsolt. a fogyasztói bizalom fenntartása kapcsán emlékeztetett a tavaszi E-coli járványra, amely megmutatta, milyen károkat okoznak a pontatlan vagy valótlan hírek. Ezek az egész zöldségágazat válságát okozták - idézte fel az államtitkár. Hozzátette: a helyi piacok megerősítése segíthet a hasonló válságok megelőzésében.

Az államtitkár szólt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból (ÚMVP) finanszírozott pályázatokról, amelyek a kertészeteket támogatják. A nyáron már volt lehetőség a gyümölcsültetvények korszerűsítésére, a 2 milliárd forintos keretből a vegyes gazdálkodást folytató vagy évelő növényeket termesztő gazdálkodók igényelhettek forrást.

Január 1-jén nyílik meg a kertészetek felújítását, bővítését segítő pályázat. A gazdálkodók, a zöldség-gyümölcs termelői csoportok épületek, tárolók építésére, felújítására és az energiaellátást biztosító berendezésekre kérhetnek támogatást. A következő év első felében további új pályázat nyílik meg: a nem mezőgazdasági tevékenységgé diverzifikálás az agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozását támogatja majd 7 milliárd forintból. Ez utóbbira példa, ha egy gyümölcskertészet pálinkakészítéssel is foglalkozni kezd.

Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke évértékelőjében elmondta: noha a zöldség-gyümölcs szektor ellentmondásos évet zárt, a mezőgazdaság legfejlődőképesebb ága a kertészet, amely kiemelkedő eredményeket érhet el a foglalkoztatásban és a hozzáadott értékteremtésben is.

A FruitVeB elnöke az MTI kérdésére elmondta: az idén a zöldség-gyümölcs ágazat mennyiségben ugyan többet termelt, mint tavaly, 2,2 millió tonnát az előző évi 1,8 millió tonna után, azonban így sem érte el az átlagosnak számító 2,5 millió tonnát.

A kedvezőtlen körülmények - például a tavaszi fagy vagy az E-coli járvány - miatt az ágazat árbevétele 170-180 milliárd forint körül alakul, ami mintegy 25-30 milliárd forintos kiesést jelent, a korábbi évhez viszonyítva.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.