Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-16 11:08:00

Hűlő viszonyok: elutasítja az orosz rakétaprogramot a NATO

A Nyugat végleg elutasítja a rakétavédelem terén Oroszországgal az úgynevezett "szektorális megosztás" alapján való együttműködést, amelyet Dmitrij Medvegyev orosz államfő javasolt tavaly - írta a Kommerszant című orosz lap szombati számában.

A „szektorális" együttműködés lényege, hogy a NATO és Oroszország külön-külön felelősségi területre osztaná fel egymás között Európát, s mindegyik fél a hozzá tartozó terület védelméért lenne felelős. A lap szerint a végleges elutasításra az orosz fél a nemrég Szocsiban tartott Oroszország-NATO csúcs, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter e heti washingtoni látogatása alapján következtet – írta a lap. Hozzátette: a Kreml most azt reméli, hogy 2012 májusáig valamilyen más megoldással sikerült együttműködést kialakítani, vagy hogy legalább jogilag kötelező érvényű garanciákat kap arra, hogy a NATO európai rakétavédelmi rendszere nem irányul Oroszország ellen.

Az értesülést a lap a tárgyaló küldöttség egyik tagjára hivatkozva tette közzé. A diplomata hozzátette: azért 2012 májusáig kell valamilyen megoldásra jutni a rakétavédelem kérdésében, mert akkor tartják a NATO csúcsértekezletét Chicagóban. "Politikai szempontból meg kell állapodni a chicagói csúcsig, már ha elmegyünk oda" - mondta az illető. A Kommerszantnak a NATO főhadiszállásán is megerősítették, hogy a "szektorális megoldás" a szövetség szempontjából nem jön számításba. "Régen mondjuk Moszkvának, hogy ez nem megoldás számunkra: a NATO nem „szervezheti ki” saját tagjai biztonságát egy külső játékoshoz" - mondta a nyilatkozó illetékes. Emlékeztetett rá, hogy ezt nagyon határozottan meg is mondták a NATO képviselői a július 4-én Szocsiban tartott Oroszország-NATO csúcson, és Szergej Lavrov e heti washingtoni látogatásán is.

A "szektorális együttműködés" elképzelését Medvegyev orosz államfő terjesztette elő a tavaly novemberi, lisszaboni NATO-csúcson, ahol megállapodás jött létre Oroszország és a NATO között az európai rakétavédelem kialakításában való együttműködésről. A NATO legutóbb Szocsiban javasolta, hogy mindkét fél saját rendszerét építse ki, s ezek a védelem biztonságosabbá tétele céljából érintkezzenek egyes pontokon, például az információk kicserélésében.

 

MTI


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.