Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-11 14:50:00

Hírközlési hatóság: a Fidesz uralja a médiát

Bűncselekményeket láthattak a nézők a leggyakrabban az októberi hírműsorokban, de nagy teret kapott a kormány gazdaságpolitikai intézkedése és a jövő évi költségvetés is - derül ki a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság gyorsjelentéséből, amely a politikai szereplők médiahasználatáról készült a hírműsorokban.

Az m1 esti Híradójának októberi adásaiban a kormány 6,1 százalékos szereplési lehetőséghez jutott a politikusok között, míg a Fidesz 43, a KDNP pedig 4,2 százalékot szerepelt. A szocialisták 26,6 százaléknyi, a Jobbik 9,3, az LMP pedig 8 százaléknyi szerepléshez jutott.
Az RTL Klub esti Híradójában több mint 20 százalékban a kormány jelent meg a politikai hírek között, a Fidesz 48, a KDNP pedig 8,5 százalékban. Az MSZP majdnem 13 százalékban szerepelt a kereskedelmi csatorna esti Híradójában októberben, a Jobbik több mint 5, az LMP pedig 4,3 százalékban szerepelt a műsorokban.

A TV2 Tényekben októberben kevesebb mint 10 százaléknyi szereplési lehetőséget kapott a kormány. A Fidesz szereplési aránya 52 százalék, a KDNP-é 4,4 százalék volt. Az MSZP megjelenési aránya több mint 21 százalékos volt itt, a Jobbiké 1,5, az LMP-jé pedig 6,7 százalékos.  A beszédidő-megoszlást tekintve a kormány politikusainak az m1 esti Híradójában októberben a megszólalási idő 3,4 százaléka jutott, míg a fideszeseknek a 49 százaléka, a kereszténydemokratáknak pedig több mint 5 százaléka. Az MSZP-s megszólalók aránya 25,3 százalék, a jobbikosoké 8,3, az LMP-seké 6,5 százalék volt.

Az RTL Klub Híradójában a kormány több mint 11 százaléknyi megszólalási időt kapott, a Fidesz majdnem 60 százalékot, a KDNP 12-t, az MSZP majdnem 16 százalékot. A TV2 Tényekben a kormányzati megszólalók 8,3 százaléknyi időt kaptak, a fideszesek 58,6 százalékot, a KDNP majdnem 5-öt, az MSZP 20-at, a Jobbik nem jutott beszédidőhöz, az LMP pedig szűk 4,7 százalékot.

Orbán Viktor miniszterelnök a szeptemberinél kevesebbszer, összesen 192 alkalommal szerepelt a hírműsorokban, ebből 129-szer meg is szólalt, míg Semjén Zsolt KDNP-elnök 24 megjelenéséből 16 alkalommal szólalt meg. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke 97-szer szerepelt a hírműsorokban (65 megszólalással), Vona Gábor (Jobbik) - az egyetlen, aki szereplései számát növelte szeptemberhez képest - 31-szer, hússzor saját hangon, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője pedig 31-szer, ebből 23 alkalommal saját megszólalással.

A Fideszből a legtöbbet Orbán Viktor szerepelt a médiában, őt követte Matolcsy György és Rogán Antal. A KDNP-ből a legtöbbet szerepeltetett személy Hoffmann Rózsa volt, őt Semjén Zsolt és Soltész Miklós követte. Az MSZP sorrendje Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila, Varju László, míg a Jobbiké Vona Gábor, Gaudi-Nagy Tamás és Volner János. Az LMP-ből a legtöbbet Schiffer András szerepelt a hírműsorokban, őt követte Karácsony Gergely és Scheiring Gábor. Októberben az NMHH felsorolásában már a Demokratikus Koalíció is szerepel, a sorrend: Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Varju László.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.