Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-15 10:30:00

Hiába keresik az al-Kaida új vezérét

Továbbra is Pakisztánban rejtőzik Ajman az-Zavahri, az al-Kaida terroristahálózat új vezetője - közölte szerdán az amerikai védelmi minisztérium szóvivője. A Pentagon bírálta Pakisztánt a kabuli diplomatanegyed elleni támadás miatt.

„Nincs arra utaló jel, hogy (Zavahri) máshol lenne, és nem Pakisztánban" - fogalmazott az amerikai védelmi tárca szóvivője néhány nappal azután, hogy nyilvánosságra hozták a terroristavezér legújabb, a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások tízéves évfordulójához időzített hangüzenetét. Az üzenetben Zavahri többek között arról szónokolt, hogy az arab országokban zajló népi forradalmak az Egyesült Államok vereségét jelentik.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter júliusban kabuli látogatásán azt mondta, az egyiptomi, aki Oszama bin Laden májusi likvidálása után lett az al-Kaida új vezére, Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal szomszédos vidékén bujkál. Fölszólította a pakisztáni kormányt, hogy vegyék üldözőbe a terroristavezért, mire Iszlámábád válaszul azt kérte Washingtontól, ossza meg vele a Zavahrire vonatkozó hírszerzési értesüléseket, hogy a pakisztáni szervek „célzott műveletet" indíthassanak.

Leon Panetta szerdán kijelentette újságírók előtt, hogy csalódott a pakisztáni kormányban. Szavai szerint ugyanis a Kabul központjában végrehajtott merénylet tettesei - az afganisztáni pastu terroristavezér, Dzsaláluddin Hakkáni emberei - a rajtaütés után visszaszivárogtak a „biztonságos" pakisztáni területre, és ez elfogadhatatlan. A kabuli amerikai nagykövetség és a NATO főhadiszállása elleni, csaknem 20 órán át tartó támadásban a merénylőkkel együtt 27 ember vesztette életét.

Többször figyelmeztettük a pakisztáni vezetést, hogy vessék latba befolyásukat, és vegyék elejét a Hakkáni-hálózat hasonló akcióinak, de nagyon kevés haladás történt - mondta az amerikai védelmi miniszter. Figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok nem hagyja válasz nélkül az amerikai célpontok ellen végrehajtott, Pakisztánból kiinduló merényleteket.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.