Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-20 15:30:00

Harckocsik árnyékában iktatták be az elnököt

Harckocsik árnyékában iktatták be hivatalába kedden Joseph Kabilát, aki második elnöki ciklusát kezdte meg a Kongói Demokratikus Köztársaság élén - adta hírül kedden az RFI francia rádió hírportálja.

Az ünnepi ceremónia fokozott biztonsági intézkedések közepette zajlott az elnöki rezidencián, miközben több ezren tüntettek Kabila újabb mandátuma ellen, választási csalással vádolva a hatalmat. Kinshasa utcáin tankok vonultak fel, hogy elejét vegyék az esetleges rendbontásnak - közölte a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja. A fővárosi stadion köré is páncélozott járműveket vezényeltek.

A BBC és az RFI értesülése szerint Robert Mugabe zimbabwei elnök volt az egyetlen külföldi államfő a részvevők között. A kongói legfelsőbb bíróság pénteken megerősítette, hogy a 40 éves politikus szerezte meg a szavazatok többségét a november 28-i választáson. Nemzetközi megfigyelők ugyanakkor bírálták a választást, Etienne Tshisekedi ellenzéki vezető pedig magát kiáltotta ki megválasztott államfőnek. Tshisekedi pénteken a fővárosi Mártírok Stadionjában akarja megtartani saját beiktatási ceremóniáját.

Kabila - aki 2001 óta áll a Nyugat-Európa méretű, elszegényedett afrikai ország élén- a bíróság szerint a szavazatok 48,95 százalékát, Tshisekedi pedig a voksok 32, 33 százalékát szerezte meg. Nemzetközi megfigyelők szerint szabálytalanságok történtek, s hiteltelennek minősítették a választást. Az ellenzék nem hajlandó elfogadni a bíróság döntését, Tshisekedi pedig felszólította a tisztségviselőket és a biztonsági erőket, hogy Kabila helyett tőle fogadjanak el utasításokat.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a 2003-ban véget ért, mintegy négymillió ember életét kioltó polgárháború óta ez volt a második többpárti választás, és az első, amelynek szervezésében nem vettek részt nemzetközi szervezetek.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.