Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-10 18:00:00

Halasztják az EU-csúcsot

Csaknem egy héttel későbbre halasztották az eredetileg jövő hétfőre tervezett EU-csúcstalálkozót.

A halasztás oka: a tagállamok egyelőre nem tudták előkészíteni mindazon intézkedéseket, amelyek az euróövezeti fizetési válság kezelésével, azon belül elsősorban a görög helyzettel kapcsolatban szükségessé váltak.

Mint Herman Van Rompuy, az EU-országok állam-, illetve kormányfői testülete, az Európai Tanács elnöke hétfőn Brüsszelben bejelentette: október 17. helyett október 23-án, vasárnap találkoznak majd Brüsszelben az uniós csúcsvezetők.

„Ez az időzítés lehető teszi, hogy véglegesítsük átfogó stratégiánkat az euróövezet szuverénadósság-válságával kapcsolatban, és kezeljünk számos, egymással összefüggő kérdést” – indokolta a halasztást az uniós vezető. Mint hozzátette, még ki kell munkálni a választ Görögországgal, a bankok feltőkésítésével, illetve az EFSF pénzügyi stabilitási eszköz hatékonyságának növelésével kapcsolatban. Ezek az elemek – fejtette ki – szorosan összefüggnek egyebek közt azzal, milyen eredményre jut Görögországban az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alkotta „trojka” missziója, amely az ottani stabilizációs program megvalósítását vizsgálja.

Van Rompuy azt is közölte: megkérte az EU-országok pénzügyminisztereit, tartsanak még egy értekezletet a csúcstalálkozó előtt.

Az eredeti tervek szerint a 17-én tartott EU-csúcs után 18-án még külön csúcsértekezletet tartottak volna – szintén Brüsszelben – az euróövezet állam-, illetve kormányfői. Herman Van Rompuy hétfői bejelentése az új menetrend szerinti programot nem részletezi.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.