Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-24 12:34:00

Ha olajról van szó, mindenki amerikai

Az európai kormányzati és konszernszékhelyeken ma senki sem igazán akar Kadhafira emlékezni, Ausztriában sem - írta szerdai vezérikkében a Die Presse.

Örömteli elégtétel és ideges feszültség elegyével figyeli Európa a líbiai politikai fordulatot - állt a mértékadó osztrák konzervatív lap cikkében. Senki nem tudja pontosan - írta - , hogy hogyan fog kinézni és hogyan gondolozik az új líbiai vezetés, s végül, hogy mi lesz a hosszú évekre visszanyúló gazdasági kapcsolatokkal.

A szerző szerint ez utóbbiak, és mindenekelőtt a kőolaj a fő oka annak, hogy - mint fogalmazott - "a hivatalos Ausztria hirtelen felfedezte a győzelem előtt álló felkelők iránti rokonszenvét", s annak is, hogy osztrák cégeknek olyan sokáig közös dolgai voltak a Kadhafi-rezsimmel. Aligha talál ellenzésre, aki ezt erkölcstelennek tartja. Ugyanakkor ha Ausztria csak azokkal az országokkal tartana fenn gazdasági kapcsolatokat, amelyek elkötelezik magukat a nyugati értékek mellett, akkor az országban egy csapásra több százezer ember válna munkanélkülivé - tette hozzá.
Ausztria - írta - minden adandó alkalommal erkölcsi magaslatról ítélkezik az amerikaiakról, akik osztrák felfogás szerint csak akkor lépnek közbe, ha kőolajforrásokról van szó. Ezen a nézeten az a körülmény sem változtat, hogy az Egyesült Államok egyetlen olajkoncessziót sem igényelt magának Irakban.

"Ha kőolajkészletek biztosításáról van szó, éppenséggel mindenki gyorsan amerikaivá változik. Ez nem utolsósorban érvényes a semleges osztrákokra is, akik magukat minden alantas ösztöntől mentesnek látják, de rendszeresen felháborodnak, ha az üzemanyag literjének ára 1,5 euró fölé emelkedik" - állt a Die Presse kommentárjában.


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.