Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-08 13:30:00

Gyurcsány szerint antiszociális az egykulcsos adó

Elfogadhatatlannak tartja az egyszerűsített vállalkozási adó, az eva megszüntetését Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány keddi sajtótájékoztatóján azt üzente a miniszterelnöknek: „el a kezekkel az evától!” Arról is beszélt, hogy a demokratikus ellenzék pártjainak adópolitikai elképzelései több ügyben hasonlók. A Demokratikus Koalíció elnöke kifejtette: az eva több tízezer kis- és közepes vállalkozást vont be az adózásba, amelyek ma átlagosan több adót fizetnek, mint a nem evás cégek, megszüntetése pedig ismét a szabályok alóli kibújásra ösztönözne. Szavai szerint az eva eltörlésével – akár jövőre, akár 2013-ban történik meg – teljessé válik a kormány és a demokratikus ellenzék adópolitikai elképzelései közötti különbség.

Ezzel kapcsolatban a volt miniszterelnök elmondta: négy kérdésben már egyetértés körvonalazódik a demokratikus ellenzékhez tartozók között. Ide sorolta, hogy kétkulcsos személyi jövedelemadóra van szükség, hogy a legnagyobb értékű személyes vagyontárgyakra vagyonadót kell kivetni, a különadók felszámolását, valamint azt, hogy az eva eltörlése után a következő kormánynak ismét be kell vezetnie az átalánytípusú adózás lehetőségét a kisvállalkozásoknak.

Mint mondta, mindez még nem rajzol ki egységes adópolitikát, de a jövőbeni tárgyalások alapját képezheti. Szavai szerint ez azért fontos, mert az Orbán-kormány adóválságba kergette az országot, amelyből csak átfogó változásokkal lehet kikerülni. Gyurcsány Ferenc ezzel összefüggésben kijelentette: ma már senki sem vitatja, hogy az Orbán-kormányt a demokratikus ellenzék széles együttműködésével lehet leváltani. A választások előtt azonban abban is meg kell állapodniuk a demokratikus pártoknak és civil szervezeteknek, hogy mi következzen ezután – tette hozzá, megjegyezve, hogy a megegyezés ráér, de a közös gondolkodást el kell kezdeni.

A kormányt bírálva a volt szocialista politikus részletesen szólt arról, hogy a különadókat alkotmányellenesnek tartja, és azok kizárólag azért lehetnek érvényben, mert az Alkotmánybíróság hatáskörét a többség korlátozta. Alkotmányellenes adókra azonban nem épülhet a költségvetés – jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy az ágazati különadók gátolják a gazdasági növekedést.

Az egykulcsos adó szerinte antiszociális, és a kabinet várakozásaival szemben nem serkentette a fogyasztást és vele együtt a növekedést. Ugyancsak hibának nevezte az áfa és az egészségügyi járulék emelését, amely szerinte tovább csökkenti a foglalkoztatást.
A magát az adócsökkentés kormányaként azonosító Orbán-kabinet egy éve alatt húsz adónemet és közterhet emelt meg – fogalmazott.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Balogh András, az MSZP elnökhelyettese szerint a Demokratikus Koalíció liberális párt, Gyurcsány Ferenc azt mondta: az általa most ismertetett adóelképzelések egy progresszív balközép polgári párt programjának részét képezik.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.