Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-05 13:18:00

Giró-Szász: kegyes gesztus tüntetőknek?

Közkegyelmet javasol adni a kormány azoknak, akik részt vettek tavaly december 23-án az LMP által meghirdetett demonstráción, és büntetőeljárás indult ellenük.

Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: a kormány azt tartja méltányosnak, hogy azok, akik részt vettek az Országház körüli akciókban, és büntetőeljárás indult ellenük, részesüljenek közkegyelemben. Ezért a kabinet kezdeményezi az Országgyűlésnél, éljen az alaptörvényből fakadó jogával, és gyakoroljon közkegyelmet az esetükben.

"A kormány határozott álláspontja az, hogy a demokratikus jogállam működésének és megőrzésének alapja, hogy a szólásszabadság és a politikai véleménynyilvánítás jogával mindenki élhessen" - mondta a szóvivő.

Karácsony Gergely ezzel szemben úgy fogalmazott: a kormánynak nem a tüntetők felé kellene kegyelmet gyakorolnia, hanem a magyar választók felé kéne fontos gesztusokat tennie, amellyel azt bizonyítaná, hogy igenis fontos a kormánynak a demokrácia és a jogállam és vissza kellene vonni azokat törvényeket, amelyek ellen az ellenzéki képviselők tüntettek.

Az LMP-s politikus hozzátette: a vád - amely szerint a képviselők bűncselekményt követtek el - alaptalan, hiszen a képviselők szabálysértést követtek el. Ez egy polgári engedetlenség volt, vagyis politikai és morális okokból fel akarták hívni a többség figyelmét egy fontos negatív változásra a jogrendszerrel kapcsolatban, de mivel tisztelik a jogállamot ezért a szabálysértés tényét elismerik és az azzal kapcsolatos konzekvenciákat magukra kötelezőnek tartják - fogalmazott Karácsony Gergely. Hozzátette: "nem hősies gesztusból, hanem éppen a jogállam és az alkotmányosság tisztelete miatt" mondott le a mentelmi jogáról és vállalja a következményét ennek "a szabálysértési akciónak".

December 23-án reggel az LMP által meghirdetett tüntetésen néhány tucat aktivista a Parlament déli, illetve északi kapuja mellett sorakozott fel, tiltakozva az aznap szavazásra váró jogszabályok, elsősorban a stabilitási és a választójogi törvény ellen. Később a hozzájuk csatlakozó LMP-s képviselőkkel együtt leláncolták magukat az autóbejáratoknál. A rendőrök hidegvágóval vágták el a láncot, majd kisebb dulakodás alakult ki, mikor félretolták az aktivistákat a kaputól. Ezt követően felszólították a résztvevőket a terület elhagyására, majd több LMP-s képviselőt, valamint a Demokratikus Koalíció több tagját - köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt, Vadai Ágnest és Molnár Csabát - elvitték a helyszínről. Több szocialista politikust, így Mesterházy Attila pártelnököt és Lendvai Ildikót is előállították, miután az MSZP-frakció több tagja megpróbálta megakadályozni a tüntetők elszállítását.

A képviselőket és az aktivistákat a Gyorskocsi utcai fogdába szállították, ahonnan sorban engedték el őket, miután felvették az adataikat.

A rendőrség összesen 43 embert - köztük 15 országgyűlési képviselőt - állított elő személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.