Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-17 19:00:00

Géntechnológia: a lobbi mindent legyőz?

Tabajdi Csaba (MSZP) az Egyesült Államok mezőgazdasági és külkereskedelmi miniszterével, illetve a Szenátus Mezőgazdasági Bizottságának elnökével találkozott.

Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának delegációja a héten az Egyesült Államokban tárgyalt az amerikai agrárkormányzat képviselőivel.

Érzékeny terület a géntechnológia

Tabajdi Csaba a 10 fős delegáció tagjaként az amerikai Szenátus Mezőgazdasági Bizottságának elnökével Washingtonban folytatott tárgyalásokon ismertette az Unió álláspontját a globális élelmezésbiztonsággal, a mezőgazdasági innovációval, a nemzetközi kereskedelmi kérdésekkel, a vidékfejlesztési programokkal kapcsolatban.

- A kétoldalú kereskedelmi kérdések legérzékenyebb pontja a géntechnológiával előállított élelmiszerek kérdése volt. A genetikailag módosított (GMO) növények termesztése, illetve a klónozott haszonállatok tenyésztése ma már általánosan elterjedt az USA-ban, míg az Európai Unióban erősen korlátozzák ezt a technológiát - mondta a magyar szocialisták európai parlamenti delegációvezetője.

Kontinensnyi különbségek

Tabajdi Csaba a találkozót követően kifejtette, hogy láthatóan jelentős különbség van az európai és amerikai gondolkodásban a globális mezőgazdaság jövőjéről, elsősorban az új technológiák alkalmazása, illetve a génmódosított szervezetek felhasználása terén.

- Európában tisztelik a tudományt, de nem hisznek annak mindenhatóságában. A génmódosított szervezetek alkalmazásának hosszú távú egészségügyi és környezeti hatásait tekintve azokat a tudományos eredményeket tekintik mértékadónak, amelyek független, közösségi forrásokból finanszírozott kutatásból származnak. Sajnos több esetben felmerült annak a gyanúja, hogy a tudományos kutatásokat befolyásolja a génmódosított vetőmagokat gyártó cégek erős lobbija. Ezért ezen kutatások hitelessége számos esetben megkérdőjeleződött - hangsúlyozta a tanácskozáson Tabajdi Csaba.

A képviselő hozzátette: a korszerű biotechnológia nem tud minden társadalmi, technológiai és hatékonysági kérdésre választ adni. Bizonyos termelési ágazatok esetében nem lehet, nem szabad felhagyni a hagyományos termelési módszerekkel. A világ növekvő élelmezési igényét úgy kell kielégíteni, hogy közben megvédjük a természeti értékeket, és környezetkímélő termelési módszereket alkalmazunk.

A négy napos látogatás során az európai parlamenti képviselőkből álló delegáció találkozott az amerikai mezőgazdasági miniszterrel, a külkereskedelemért felelős miniszterrel, valamint a Szenátus Mezőgazdasági Bizottságának elnökével és az ENSZ magas szintű képviselőivel.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.