Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-08 14:45:00

Génmódosított vetőmag-ügy: újabb ültetvények megsemmísítése várható

Folytatódik a növények megsemmisítése a génmódosított vetőmag (GMO) miatt az adott területeken Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Az intézkedés eddig tizenegy gazdálkodót érintett – közölte Simon Miklós, a Fidesz-KDNP térségi országgyűlési képviselője hétfőn Nyíregyházán. A politikus a sajtótájékoztatón felidézte: a génmódosított vetőmag miatt csak Szabolcsban több száz hektár kukoricát kell a földekbe tárcsázni, a megsemmisítésről szóló határozatokat már megkapták az érintett gazdálkodók.

Simon Miklós értesülései szerint az érintett területet körülvevő, 400 méteres védősávok kijelölését jelenleg is végzik a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal munkatársai.
A kormány múlt heti döntésének értelmében 4 milliárd forint összegű keret áll rendelkezésre a szennyezett vetőmagok miatt károsult gazdák kártalanítására, ez hektáronként 360 ezer forintos juttatást jelent. A kárigényt szeptember 30-ig kell leadniuk azoknak a gazdálkodóknak, akik megkapták a megsemmisítésről szóló értesítést, a megítélt összeget december 31-ig fizetik ki – ismertette a tájékoztatón a képviselő. Hozzátette: ez a lehetőség az állammal engedményezési szerződést kötött gazdálkodók esetében érvényes.

A kár okozóját – a forgalmazót vagy a vetőmagtermesztőt - kártérítésre fogják kötelezni. Amennyiben ennek nem tesz eleget, bírósági útra terelik az ügyet – közölte a fideszes politikus. Simon Miklós az MTI kérdésére elmondta: a megyében eddig tizenegy gazdálkodó érintett konkrétan a GMO-s ügyben, de számuk növekedhet, mivel a szennyezett terület mellett valószínűleg a védősávon belüli növénytáblákat is meg kell majd semmisíteni.

A kormány egyelőre nem döntött arról, hogy mi lesz a védőtávolságon belüli, de nem fertőzött vetőmagot elvető gazdálkodók területeivel. Amennyiben erről pozitív döntés születik, akkor Szabolcsban akár további több száz hektárnyi kukoricát tárcsázhatnak be a földekbe - közölte a képviselő.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.