Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-27 11:42:00

Független intézmények garantálhatnák a sikeres költségvetési politikát

A politikától független intézményekre kell bízni a költségvetési szabályok kikényszerítését – jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Portfolio.hu által rendezett csütörtöki Budapesti Gazdasági Fórumon.

A jegybank elnöke elmondta, hogy olyan független költségvetési intézményekre van szükség, amelyek nemcsak a költségvetési hiányt, hanem a strukturális költségvetési hiányt is ellenőrzik, azaz a ciklikusan kiigazított hiányt. A kormányok hajlamosak olyan növekedési pályát felrajzolni, amelyekről a független közgazdászok tudják, hogy „nem valósak”, s erre a növekedési pályára épül a költségvetés – magyarázta az MNB elnöke.

Simor András szerint a gazdasági növekedés előrejelzését, amely a költségvetés megalapozottságát segíti, ajánlatos külső intézményekre bízni, ahogy ezt például Chilében teszik 2003 óta. A chilei példa azt mutatja, hogy a 2000-ben bevezetett strukturális költségvetési szabály 2003–2008 között költségvetési többletet eredményezett – tette hozzá.
Simor kiemelte, hogy nemcsak olyan intézményekre kell gondolni, mint a nemzeti bank, hanem az olyan intézményi rendszerekre, amelyek biztosítják például a beruházások védelmét, a szerződések betarthatóságát, a szabad profitátutalást, a fizetési pontosságot a gazdaságban, a korrupció alacsony mértékét, a jogrendet, azaz a jogállamiság biztonságát és a bürokrácia minőségét. Ahol az intézmények erősek, azokban az országokban a költségvetési politika jobban tudja szolgálni hosszabb távon a gazdaság fejlődését – fogalmazott Simor András.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.