Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-22 17:55:00

Fitch: célkeresztben az euróbankok

Nagy euróövezeti bankok közép-kelet-európai, illetve kazahsztáni és törökországi érdekeltségeinek különböző besorolásait vette negatív kihatású felülvizsgálat alá a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő Londonban közölte: a negatív felülvizsgálatok azt tükrözik, hogy potenciálisan gyengülhet az anyabankok részéről hozzáférhető támogatás, miután a cég e tulajdonos bankokra is negatív hitelminősítői lépéseket jelentett be nemrégiben.

A lépés magyarországi bankokat is érint. A Fitch csütörtöki felsorolásában az érintett bankok között szerepel a K&H Zrt., valamint a CIB Bank Zrt. A K&H esetében a hitelminősítő a bank hosszú futamú devizaadósi "A mínusz" besorolást, valamint az 1-es szintű - vagyis lehetséges legjobb - támogatási osztályzatot vette negatív felülvizsgálat alá.

A CIB Bank esetében a Fitch Ratings intézkedése a hosszú és rövid távú "A mínusz", illetve "F2" devizaadósi osztályzatot, valamint az 1-es szintű támogatási minősítést érinti.

A magyar bankokra bejelentett negatív felülvizsgálatok előzményeként a Fitch hasonló megfigyelés alá vette a két tulajdonos pénzintézet, a KBC Bank és az Intesa Sanpaolo besorolásait is.

Az euróövezeti tulajdonos bankoktól várható támogatás csökkenésének kockázatára hívta fel a figyelmet legutóbbi londoni értékelésében egy másik nagy hitelminősítő is.

A Moody's Investors Service befektetőknek összeállított, minap Londonban ismertetett helyzetértékelésében közölte, hogy megítélése szerint a nyugat-európai tulajdonos bankok a rájuk nehezedő nyomás miatt csökkenthetik közép-kelet-európai érdekeltségeik támogatottságát, és e kockázat miatt a Moody's a következő hónapokban felülvizsgálja a térségi bankok jelenlegi adósság- és betéti besorolásaiban általa figyelembe vett tulajdonosi támogatási "felhajtóerőt".

A hitelminősítő elemzése szerint a tőke- és likviditási helyzetükre nehezedő nyomás miatt a tulajdonos bankok támogatási kapacitása máris csökken. A Moody's szerint ezen belül is különösképpen gyengül a nyugati anyabankoknak az a képessége, hogy érdekeltségeik nevében hiteleket vegyenek fel és ezeket a forrásokat átirányítsák külföldi működésük finanszírozására.
Emellett "a prioritások átrendeződése" is módosíthatja a tulajdonos bankok nézeteit leányvállalataik stratégiai fontosságával kapcsolatban. A válság miatt ugyanis az anyabankok "védekező stratégiát" honosíthatnak meg, és ennek jegyében esetleg "visszavonulhatnak nemzeti határaik közelébe", ami szintén hatással lehet támogatási készségükre.

A Moody's közölte: a felülvizsgálat során figyelembe veszi azt a lehetőséget is, hogy a finanszírozási források és a tőke Európa-szerte tapasztalható szűkössége miatt a nyugati tulajdonos bankok fokozatosan elkezdenek kivonulni Közép-Kelet-Európa és a FÁK-térség piacairól.

Ugyanerről a kérdésről a minap a Fitch Ratings is összeállított egy külön elemzést, amelyben megállapította, hogy a közép-kelet-európai bankrendszerekre az euróválságból átháruló legnagyobb hatású kockázatok egyike a finanszírozási hozzáférésben érvényesülhet 2012-ben.

A cég közölte: várakozása szerint a tulajdonos bankok "fokozatosan visszavonják" a finanszírozást közép-kelet-európai érdekeltségeiktől azokon a térségi piacokon, amelyeken ezt az érdekeltségek likviditási pozíciói megengedik, és amelyeken a tulajdonos bankoknak nincsenek aktív növekedési céljaik.

A Fitch Ratings elemzése szerint az anyabankok maguk is tőke- és finanszírozási szűkösségekkel szembesülnek, és ennek kezelési módjai közé tartozik a külföldi érdekeltségekkel szembeni kitettségek leépítése, különösen a kevésbé stratégiai jelentőségű piacokon.

A Fitch azzal számol, hogy a térségben működő nagy külföldi tulajdonos bankok zöme - mindenekelőtt az UniCredit S.p.A., a Raiffeisen Bank International AG, az Erste-csoport, az Intesa Sanpaolo és a Société Générale - "jórészt" fenntartja jelenlétét és a helyi érdekeltségek támogatását, "ahol ez szükséges".

A hitelminősítő londoni szakértői azonban azt is jósolták, hogy e tulajdonos bankok "szigorúbban fogják adagolni a finanszírozást és a tőkét".

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.