Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-15 15:43:00

Fidesz: eltörli a kormány a buta szabályokat

Két év alatt 70 ezerrel nőtt a dolgozó emberek száma, de megelégedésre nincs ok, a növekedési terv segítségével Közép-Európa termelési központjává és legversenyképesebb gazdaságává kell tenni Magyarországot.

Ezt Szijjártó Péter közölte vasárnap az MTI-vel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb elemzésére reagálva. A miniszterelnök szóvivője a közleményében hangsúlyozta: a nemzeti ügyek kormánya a spekuláció helyett a munkára alapozza Magyarország megújítását, ezért vezette be a munkát és a családokat támogató adórendszert, ezért törli el a vállalkozások működését ellehetetlenítő buta szabályokat, és ezért újítja meg a teljes oktatási rendszert.

A KSH Statisztikai tükör című kiadványában az olvasható, hogy a kedvezőtlen külgazdasági környezet ellenére javult a munkaerő-piaci helyzet Magyarországon 2011 első három negyedévében: a válság mélypontját jelentő 2009 harmadik negyedévéhez képest 2011 azonos időszakában mintegy 70 ezerrel több munkavállalót foglalkoztattak a nemzetgazdaságban. A KSH adatai szerint ez a 15–64 éves népesség esetében 56,4 százalékos foglalkoztatási rátát jelentett.

A javuló foglalkoztatás mellett a munkanélküliek száma nem változott, míg a munkanélküliségi ráta 2011 harmadik negyedévére a foglalkoztatotti létszám növekedése miatt egy év alatt 0,2 százalékponttal csökkent, és így 10,7 százalékra mérséklődött - írta összegzésében a statisztikai hivatal.

A kormány számos, az emberek életét megkeserítő felesleges szabályt törölt el a közelmúltban, ezért azok az állások, amelyek ezen "buta" szabályok betartásának ellenőrzését szolgálták, feleslegessé váltak - reagált a Fidesz szóvivője az MSZP-nek a közszférában bejelentett újabb leépítésekkel kapcsolatos kritikájára. Selmeczi Gabriella az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: "a statisztikák szerint a fellélegző piaci szféra felszívja az állásukat így elvesztők egy részét, másik részüknek a kormány által indított Karrier-híd program segít".

Hozzátette, hogy a Fidesz egyébként nagyobb szerénységet vár el a szocialistáktól, "akik nyolc éves ténykedésük alatt 5-ről 12 százalékra növelték a munkanélküliséget". A nemzeti ügyek kormányának időszakában viszont a legfrissebb adatok szerint nő a foglalkoztatottság - írta a szóvivő.

Az MSZP-s Gúr Nándor szerint az újabb elbocsátásokkal már csaknem 10 százalékos a leépítés a közszférában; az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében egyebek között azt írta, "ide vezet, ha valaki nem ért sem a gazdasághoz, sem a kormányzáshoz. A szocialista politikus szerint a közszférában tragikus állapotok uralkodnak, és ezt ma már minden magyar polgár tudja, látja, érzi.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.