Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-05 11:20:00

Fellegi beszélt, erősödött a forint

A forint erősödött azt követően, hogy Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter az IMF-egyeztetésről beszélt a kormányszóvivői tájékoztatón.

A délelőtt folyamán 324,27 forintos euró jegyzésen elért árfolyam-mélypontról a forint 322 alatti euró jegyzésekre erősödött.

A svájci frank 266 forint feletti árfolyamról 264 közelébe, a dollár 252 forintról 250 forintra, a japán jen 3,2800 forintról 3,2600 forintra gyengült.

Fellegi Tamás egyebek mellett azt mondta, hogy a kormány tisztában van a helyzet komolyságával és azzal, hogy mi a tétje az IMF-tárgyalásoknak, ezért határozott szándéka, hogy minél gyorsabb megállapodást érjen el. Azt is elmondta: olyan készenléti hitel elfogadható Magyarország számára, amely rögzíti, hogy van benne elővigyázatossági elem, tehát nem azonnali hitelfelvételt jelent. Megerősítette azt is: a kormány kész bármilyen kérdésben egyeztetni az IMF-fel és az EU-val

Hozzátette, az elmúlt napok eseményei a kulcskérdésen nem változtattak. Az alapprobléma továbbra is az államadósság.

Elmondta, "az elmúlt másfél évben komoly mértékben vittük le az államadósságot, de a forint árfolyam is komoly problémát jelent".  Fellegi Tamás megerősítette, az ország finanszírozását mindenekelőtt a piacokról akarják megoldani.

A kormány tiszteletben tartja a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét és támaszkodik szakértőire, ezért Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke is részt vesz az IMF-egyeztetésen a jövő héten - jelentette be Fellegi.

Hozzátette: a kormány világossá tette, kész feltételek nélkül leülni tárgyalni, és mindenről tárgyalni. Kifejtette, minden észrevételt kész megfontolni a kormány, ha az az eredeti szándékát nem változtatja meg. Mindez nem jelenti azonban azt, hogy akármilyen feltételt elfogadna a kormány - hangsúlyozta.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.