Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-14 17:30:00

Felfüggeszthetik egyes európai országok hitelminősítését

Az Európai Bizottság javasolni fogja azon európai országok hitelminősítésének felfüggesztését, amelyek nemzetközi támogatásban részesülnek.

Azon országok hitelminősítését is felfüggesztenék, amelyek osztályozása növelné a piaci bizonytalanságot – mondta hétfőn a témában illetékes francia uniós biztos.

A nemzetközi hitelminősítők az Európai Unióban az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság (ESMA) felügyelete alá tartoznak. „A hitelminősítőknek – ha az ESMA úgy dönt – meghatározott ideig nem lesz joguk osztályozni azokat az országokat, amelyek az Európai Unió vagy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemzetközi támogatási programjaiból részesülnek" - mondta Michel Barnier a BFM francia hírrádióban.

A felügyeletnek egyebek mellett „lehetősége lesz arra is hogy, két hónapra átmenetileg felfüggessze a minősítést, ha ajánlatosnak látja abban az esetben, ha az osztályozás növeli vagy felgyorsítja a bizonytalanságot és az irracionalitást a piacokon” – tette hozzá az uniós biztos. Az átláthatóság szabályait megsértő intézetekkel szemben pedig szankciók kiszabását helyezte kilátásba a francia politikus.

Barnier hivatalosan kedden terjeszti elő a hitelminősítők működésére vonatkozó szabályozás szigorítására vonatkozó javaslatait. „Mindenekelőtt az osztályzatoktól való függőséget szeretném csökkenteni és növelni a konkurenciát a hitelminősítők szektorában” – fogalmazott a biztos. Megemlítette, hogy a három nagy nemzetközi hitelminősítő mellett (Moody's, Standard & Poor's, Fitch) 23 kisebb intézet regisztrálta magát a párizsi székhelyű ESMA-nál. A biztos azt reméli, hogy ezek közül néhányan – csoportokba tömörülve – növelhetik a piaci konkurenciát.

Barnier ugyanakkor hozzátette, hogy nem „ideológiai vitát” akar nyitni. „Nem a hőmérőt akarjuk összetörni. Nem a hőmérő okozza a lázat. De jól működő hőmérő kell, amely a megfelelő pillanatban méri a hőmérsékletet és nem növeli a lázat” – fogalmazott a biztos.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.