Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-14 17:00:00

Félelmükben váltanak állampolgárságot a koszovói szerbek?

Becslések szerint körülbelül 20 ezer koszovói szerb levélben kérte az orosz állampolgárságot az orosz Állami Dumától.

A koszovói szerbeket tömörítő egyesületek, amelyek a levelet a belgrádi orosz nagykövetség útján Moszkvába továbbították, azzal indokolták a kérést, hogy szeretnék „ha Oroszország szavatolná biztonságukat”. „A koszovói szerb egyesületek írásbeli kérését már eljuttattuk az Orosz Föderáció külügyminisztériumához, amely a kérést továbbítani fogja az Állami Dumához” – jelentette ki Oleg Buldakov, Oroszország belgrádi nagykövetségének tanácsosa a Danas című belgrádi újságnak, amely internetes kiadásában számolt be a nyilatkozatról.

Ljubisa Vucic, a koszovói szerbek újonnan alakult ernyőszervezetének a vezetője ugyanakkor elmondta: nem tud arról, hogy egyes koszovói szerb egyesületek állampolgársági kérelemmel fordultak volna az orosz Állami Dumához, „de emberileg megérti a kérésüket, aminek hátterében az áll, hogy a koszovói szerbek csalódottak és fel vannak háborodva Belgrád irántuk tanúsított politikája miatt”.

„Oroszország baráti ország, amelynek alkotmánya kimondja, hogy az orosz államnak kötelessége védelmezni állampolgárait, bárhol is éljenek a világon. Mindamellett, a koszovói szerbek rendkívül súlyos problémáit nem az orosz állampolgárság kérésével kell orvosolni, hanem a problémákkal kapcsolatos megkeresést a szerb kormányhoz kell címezni” – mondta Ljubisa Vucic, hozzáfűzve, hogy az orosz Állami Dumához címzett levél az elégedetlenség megnyilvánulása, „egyúttal pedig figyelmeztetés is számunkra, mert azt bizonyítja, hogy a Koszovóban élő szerb állampolgárok immár jobban bíznak egy másik országban”.

Koszovóban körülbelül 130.000-150.000 szerb él, zömmel a volt szerb tartomány északi részén. Miután Koszovó 2008 februárjában kikiáltotta függetlenségét, az ott élő szerbek semmi áron nem hajlandóak elismerni az új ország határait. Észak-Koszovóban a nyár dereka óta úttorlaszokkal fejezik ki tiltakozásukat, mert a pristinai kormány albán vámosokat és rendőröket vezényelt két észak-koszovói átkelőhöz. Úgy vélik, hogy az albánok jelenléte az átkelőknél a határok nemzetközi elismerését jelenti.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.