Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-16 12:17:00

Fehér Ház: jobb lesz Szíriának Aszad nélkül

Bassár el-Aszad szíriai elnök elvesztette legitimitását és a szíriai népnek jobb lesz nélküle - közölte hétfőn a Fehér Ház a hétvégi szíriai erőszakcselekményekre reagálva.

Barack Obama elnöknek „nincs kétsége afelől, hogy a szíriai népnek jobb lesz” Aszad nélkül, aki elvesztette legitimitását – jelentette ki Jay Carney szóvivő.

Szíriában, ahol a helyi vezetés öt hónapja erőszakkal nyomja el a lakosság tiltakozását, vasárnap jelentések szerint ágyúnaszádokkal lőtték Latakia kikötővárost, több ezer palesztint az ottani menekülttáborok elhagyására kényszerítve. (Az amerikai külügyminisztérium egyébként hétfőn azt közölte, hogy nem tudta megerősíteni a tengeri támadásról szóló értesüléseket.)

Carney a líbiai ellenzéki erőknek az elmúlt napokban elért harci sikereit kommentálva kijelentette: egyre világosabb, hogy Kadhafi napjai meg vannak számlálva. A Pentagon egy névtelenül nyilatkozó vezető tisztségviselője ugyanakkor úgy vélekedett: korai lenne még eldönteni, hogy a felkelők előretörése tartós eredmény-e. Az amerikai védelmi minisztérium fontolóra vette, hogy jelentősen növelje a líbiai kormánycsapatok ellen fellépő NATO-erők rendelkezésére bocsátott felderítő drónok számát.

Az amerikai harci gépek április 1. óta több mint 1100 alkalommal hajtottak végre bevetést Líbiában, s több mint 230 alkalommal dobtak le bombákat. Predator típusú pilóta nélküli repülőgépek hétfőig 88 támadást hajtottak végre.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.