Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-30 10:15:00

Fagyhalál: nem a hajléktalanok a legveszélyeztetettebbek

Több a hajléktalan emberek számára fenntartott szálláshely a fővárosban, mint amennyi egy évvel ezelőtt volt, az idén körülbelül négyszázzal nőtt a férőhelyek száma - közölte Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek szakmai igazgatója, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Győri Péter, aki a Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium egyik vezetője, az évet értékelve elmondta, hogy a hajléktalanokat ellátó szervezetek egész évben pénzügyi gondokkal küzdöttek, "de egyelőre talpon maradtak"; nem zártak be hajléktalanokat segítő intézmények. Így több szálláshely van a fővárosban, mint egy évvel ezelőtt.

Véleménye szerint pozitívumként értékelendő, hogy nem következett be a devizahiteles családok tömeges földönfutóvá válása. Negatívumként említette, hogy a hajléktalan emberek jövedelmi pozíciója romlott, folytatódott az "elnyomorodásuk". Amellett, hogy mérhetően nem nőtt a foglalkoztatásuk, a jövő évben csökken a szociális ellátások összege, ami nagyon érzékenyen érinti ezeket az embereket. Ez az ellátókat még jobban megterheli majd, mert még több szükségletet ott akarnak majd kielégíteni - mutatott rá Győri Péter. Szólt arról, hogy a szeptember végén, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány által létrehozott konzorcium, amely összefogja a fővárosi ellátókat és összehangolja munkájukat, jelenleg egy program keretében 113 ember személyre szabott elhelyezésén dolgozik.

Győri Péter a "közterületen életvitelszerű lakhatás" tilalmáról szóló rendelkezés kapcsán elmondta, hogy a VIII. kerületben tömegesen vontak szabálysértési eljárás alá embereket azért, mert "közterületen lelték fel őket". Ez a szám eléri a százas nagyságrendet - tette hozzá. Közlése szerint az eljárás alá vont emberek nem kaptak pénzbírságot, figyelmeztetésben részesítették őket. A Fővárosi Közgyűlés májusban rendeletet hozott arról, hogy szabálysértés miatt pénzbírsággal lehet sújtani azt, aki a közterületet életvitelszerű lakhatás céljára használja, illetve e célra használt ingóságait a közterületen tárolja.

Győri Péter a kihűléses halálesetek kapcsán elmondta, a legveszélyeztetettebbek az otthonukban egyedül élő idősek, s nem a hajléktalanok. Az ilyen halálesetek kétharmada saját lakásban, egyharmada közterületen történik - mutatott rá. Mint mondta, a kihűléshez az elhagyatottság és az oda nem figyelés vezet. Az év elején készült felmérés szerint Budapesten mintegy 2.500 ember töltötte fedél nélkül az éjszakát télen is.
 

mti


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Hajléktalanság
  • Hajléktalan megasztár
  • Rendkívüli hideg: nemcsak a hajléktalanok vannak veszélyben
  • Hajléktalanok életveszélyben
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • A bosszú küldte mélyre Orbán Annát
  • Hajléktalan megasztár
  • Életünk mélyén változtassunk
  • Ingyen fodrász hajléktalanoknak
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Volt-e okuk bulizni a hajléktalanoknak?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.