Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-17 18:01:00

Ez biztos: nőket erőszakolnak Kadhafi hívei

Líbiai felkelők azt állítják, hogy a Kadhafi-rezsimhez hű férfiak nőket kínoznak és erőszakolnak meg - egy erről tanúskodó, mobiltelefonnal készített videófelvételről a CNN amerikai hírtelevízió honlapja számolt be pénteken. A felkelők elmondták, hogy a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű, megölt vagy foglyul ejtett férfiaknál számos olyan mobiltelefonnal készített felvételt találtak, amelyek különböző kínzásokat és nőkön elkövetett erőszakot örökítettek meg.
 

Nemi erőszak és megalázás

Az amerikai hírtelevízióhoz eljuttatott felvételen nincs időpont, a férfiak nem viselnek egyenruhát. A CNN-nek nyilatkozó szakértők szerint a tettesek a tripoli dialektust beszélik. A videón két férfi látható, akik egy lehajolt mezítelen nő mögött állnak, szodómiát követnek el rajta egy seprűnyéllel. A nő azt kiabálja: "Nem bírom ki! Nem bírom ki!", és könyörög kínzóinak, hogy fejezzék be. Majd az egyik férfi zoknis lábát a nő arcához nyomja, ami az arab kultúrában rendkívül megalázó, persze ez már eltörpül ahhoz képest, amit a nőnek át kellett élnie.

A CNN munkatársa a tudósításban csak beszámol a látottakról, az eredeti felvételt csupán elmosódottan mutatták be, a képekről lényegében semmi nem vehető ki. (http://edition.cnn.com/2011/WORLD/africa/06/14/libya.rape.hfr/index.html) A CNN megjegyzi honlapján, hogy nem tudta ellenőrizni a felvétel hitelességét, a Kadhafi-rezsim pedig nem válaszolt a hírtelevízió azon kérésére, hogy kommentálják az állítólagos erőszakról szóló híreket. Korábban hivatalos források az ilyen vádakra azt válaszolták, hogy a kormány nem tudta megállapítani azok megtörténtét, és "üdvözölne" egy tényfeltáró vizsgálatot.

A felkelők szóvivője elmondta, hogy a kormányzat az erőszakot háborús fegyverként használják, mert azt rendszeresítették. Egy líbiai pszichológus kutatást végzett mintegy 50 ezer menekült körében, akik közül 259-en megerőszakolásukról számolt be.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.