Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-05 12:00:00

Európa még nem végezte el a feladatát

Minden nehézség ellenére az európai gondolat továbbra is él, Európa minden válság közepette csak erősebbé vált - mondta Wolfgang Schäuble német szövetségi pénzügyminiszter hétfőn Budapesten.

A német pénzügyminiszter a Budapesti Corvinus Egyetem díszdoktori címének átvételekor tartott beszédében elmondta: nem szabad megfeledkezni arról, hogy Európa még nem végezte el feladatát. Egyetlen európai ország sem elég erős ahhoz, hogy érdekeit egyedül érvényesítse: külön kicsik vagyunk, közösen erősek - tette hozzá.

Schäuble kijelentette: nagy a felelősségünk, hogy évszázadok háborúskodását legyőzzük, hogy megmutassuk a világ polgárainak, hogy a szolidaritás, az érdekek kiegyenlítése nem olyasvalami, ami valakinek kárt okoz, hanem olyasvalami, ami mindenkinek segít.
Mint mondta, ezek azok az európai gondolatok, amelyek a legfontosabbak jövőnk szempontjából, s amelyek beruházást igényelnek jövőnk tekintetében. Kijelentette: az ettől való eltérésre irányuló kísértések a jelenlegi nehézségekből adódnak, de nem szabad másra hárítani a felelősséget. Leszögezte: nem Európa okolható a német gondokért; Európa éppen a megoldási kísérlet a nehézségekre.

A német pénzügyminiszter előadásában elmondta: miután Magyarország megnyitotta nyugati határait a kelet-német állampolgárok előtt Németország is képes volt ledönteni a berlini falat. Úgy fogalmazott: „miután földrészünk megosztottságát leküzdöttük és hazám is leküzdötte megosztottságát, szinte törvényszerű volt, hogy az európai egységesüléshez vezető úton az addigi megosztott Európát egységessé kell tenni”. Ez az egységesülés nagy erőről tett tanúbizonyságot (…) a demokrácia győzelme volt - tette hozzá. Wolfgang Schäuble hangsúlyozta: a nemzeti egoizmusba való visszaszorulás nem igaz, nem helyes út.

A német politikus a díszdoktori címet adó egyetem névadójára utalva elmondta: Mátyás király időszaka, a reneszánsz mozgalmas kor volt Európában, ez volt ugyanis az átmenet a középkorból az újkorba. Mind mondta, „a sötét múltból egy olyan korba léptünk át, amelyben sok remény és fény köszönt ránk”. A díszdoktori avatáson megjelent Antall Józsefné, Antall József egykor miniszterelnök felesége, az Antall József Tudásközpont alapítója, Boross Péter korábbi miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, egykori jegybankelnök, illetve számos külföldi és magyarországi szakember, döntéshozó.
 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Európa
  • Portugália bedőlését jósolják
  • „Orbán Viktor keresztes hadjárata”
  • Rabot együnk vagy szabadot?
  • Fejlemény: a magyar kormány azt fogja tenni, amit az EU mond
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A horvátok tudják, mit csinálnak?
  • EU: a világ legnagyobb átverő show-ja?
  • Mégis megegyezik Magyarország az Unióval?
  • Orbán Viktor: „nem látok különösebben nehéz ügyet”
  • Mit ápol Orbán Viktor?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.