Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-03 16:17:00

Emberkereskedelem Kínában: többszáz külföldi nőt szabadítottak ki

Több mint kétszáz – feleségnek vásárolt – külföldi nőt szabadított ki a rendőrség az észak-kínai Hopej (Hebei) tartományban, továbbá emberkereskedők által értékesített kínai nők és gyerekek ezreit mentették meg ugyanitt – adta hírül a Hszinhua hírügynökség csütörtökön.

A helyi hatóságok arról számoltak be, hogy vidéki családok egy részénél még él a hagyomány, miszerint ha nem találnak megfelelő párt a házasodni szándékozó férfinak, akkor vesznek neki. A gazdagodó vidéki középosztály – épp javuló anyagi körülményeit miatt – már egyre nagyobb számban él a leányszerzés régi módjával.

A nők vásárlásának tradíciója nem korlátozódik kifejezetten Hopejre, régebben előfordult, hogy a viszonylag szegényebb délnyugati tartományokban ejtették foglyul a nőket, akik a gazdagabb közép- és kelet-kínai részeken élő vidékiekhez kerültek. A hatóságok megállapítása szerint az „eljárás” az elmúlt években ismét egyre népszerűbb lett.

A 206 külföldi nő között nagyobb számban voltak laosziak, vietnámiak, thaiföldiek, kambodzsaiak, észak-koreaiak és mongóliaiak. Egy részüket munkalehetőséggel kecsegtetve csalták Kínába - tájékoztatott Jan Cö-li (Yan Zeli), a tartományi közbiztonsági hivatal munkatársa. Elmondta azt is, hogy az embercsempészet elleni, 2009-ben kezdett kampányuk során összesen 3500 olyan nőt és gyereket találtak, akik korábban bűnözők hálójába, majd idegen férfiakhoz, családokhoz kerültek. A két év során 430 embercsempész bandát füleltek le és 556 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.