Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-11 16:19:00

Eltűnhetnek az Alpok madarai

Magasabb területekre költözésre sarkallhatja az alpesi madarakat a légkör felmelegedése – a csúcsokra jutva azonban a teljes eltűnés veszélye fenyegeti őket.

A változás lehetőségére a semprachi Svájci Madárfigyelő Állomás szakértői figyelmeztetnek. A klímaváltozás egy élőlényt sem hagy érintetlenül, a felmelegedés és a csapadékot illető változások oda vezethetnek, hogy a növények és az állatok új helyekre települnek és elhagyják ősi területeiket. Amennyiben nem sikerül alkalmazkodniuk az új körülményekhez, a kihalás veszélye fenyegeti őket.

A három éve tartó kutatások eredményei szerint a jövőben elsősorban az alpesi madaraknak kell megküzdeniük a klímaváltozás következményeivel. A hőségre érzékeny fajok egyre magasabb területekre vonulnak, így előfordulhat, hogy teljesen eltűnnek. Különösen rosszak az előrejelzések az alpesi hófajd esetében, a becslések szerint a 21. század végére nem marad megfelelő élettér Svájcban ennek a madárnak – mondta el Ramona Maggini, a ClimBird elnevezésű projekt vezetője. Már ma láthatóak a klímaváltozás hatásai. Az alpesi hófajd állománya az elmúlt 20 évben egyharmadával csökkent. A századforduló óta az összes madárfaj egyharmada vonult magasabb területek felé.


mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.