Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-26 10:30:00

Elfogták a Köpcös jobbkezét

A mexikói hadsereg elfogta a hírhedt Sinaloa drogkartell egyik vezetőjét, a pontos kilétét azonban egyelőre nem árulták el.

Annyit tudni a gyanúsítottról, hogy ő a Sinaloa-klán első emberének, Joaquín "El Chapo" Guzmánnak a biztonsági főnöke. Guzman, vagyis a Köpcös, a világ egyik legkeresettebb bűnözője, aki után hajszát indított az Interpol és az amerikai FBI is. A Forbes magazin egymilliárd dollárra becsüli vagyonát. A hatóságok hétmillió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére.

A Köpcös vezette Sinaloa-klán (Pacific Cartel) Mexikó, illetve egyes források szerint a világ leghatalmasabb, kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bűnszövetkezete. Nemcsak a kartell névadó államában, hanem Baja California, Durango, Sonora és Chihuahua államokban is hatalmas befolyási övezetekkel rendelkezik. A bűnszövetkezet most letartóztatott tagja a klán áldozatainak eltűntetésért, emberrablásokért, zsarolásért és gyújtogatásokért felelt. A hadsereg közleményéből nem derül ki, hogy elfogásával közelebb került-e Guzman letartóztatásához.

Amióta Felipe Calderón mexikói elnök 2006-ban a hadsereget is mozgósítva hadjáratot indított az egymás ellen kegyetlen hatalmi háborút folytató kábítószerbandák ellen, 45 ezer embert gyilkoltak meg a drogkereskedelemmel összefüggésbe hozható összetűzésekben. A hadsereg katonái vasárnap 13 ember lefejezett holttestére bukkantak egy elhagyott teherautóban Veracruz államban. Ők is a mexikói klánháború áldozatai.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.