Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-13 11:15:00

Ekkora drágulás várható

A decemberi inflációs adat megfelel az elemzők által vártnak, akik úgy vélték, 2012 elején az adóemelések miatt gyorsulhat árszínvonal emelkedése, ami jegybankot alapkamat emelésre késztetheti.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte, hogy a fogyasztói árak 2011-ben átlagosan 3,9 százalékkal emelkedtek, decemberben 4,1 százalékkal voltak magasabbak, mint 2010 decemberében és 0,2 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest. A tavalyi éves infláció 1,0 százalékponttal volt alacsonyabb a 2010-esnél. Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője kifejtette, az inflációs adat megfelel az általuk vártnak, 4,1 százalékot vetítettek elő decemberre.
Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője elmondta, a decemberi adat a várakozásoknál enyhén alacsonyabb.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője is a várakozásaiknak megfelelően mondta az adatot. Az élelmiszerárak az infláció szempontjából jól alakultak, áruk a jó termésnek köszönhetően lefelé megy, illetve nem fog durván emelkedni, aminek pozitív hatása volt a feldolgozott élelmiszerek árára is. Németh Dávid úgy vélte, nagy trendváltozás nincs. Az infláció főbb komponensei alacsony szinten vannak, például a tartós fogyasztási cikkek, ruházati termékek ára.

Árokszállási Zoltán aláhúzta, decemberi részletek már nem pontosan egyeznek az általuk várttal. Az élelmiszerárak emelkedése a vártnál alacsonyabb volt, míg az alkohol és dohányáruk árának emelkedése a vártnál magasabb lett. A két hatás nagyjából kioltotta egymást, így alakult az előrejelzésnek megfelelő 4,1 százalékos a összefoglaló adat adat. Suppan Gergely elmondta, az előző hónaphoz képest a legnagyobb mértékben, 1,3 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett a jövedéki adóemelés hatására. A többi termék és szolgáltatás ára az átlagnak megfelelően, illetve az alatt nőtt. Ugyanakkor kisebb meglepetést okozott, hogy az élelmiszerárak csupán 0,2 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest. Úgy vélte, az adatokban minimális mértékben megjelenhetett a forintgyengülés hatása, amit a tartós cikkek 0,2 százalékos havi drágulása tükröz, miközben messze elmarad a forintgyengülés mértékétől. Hozzátette: a gyengülés később még megjelenhet az árakban.

Suppan Gergely szerint a 12 havi fogyasztói árindex mérséklődését az üzemanyagárak egy évvel ezelőtti magas bázisa, illetve a havi szinten megfigyelt kisebb árcsökkenése segítette.
Árokszállási Zoltán szerint a maginfláció 3,3 százalékra történő növekedése a novemberi 3,1 százalékról nyugtalanságra is okot adhat. Úgy vélte, a jegybanknak most alapvetően nem az inflációs folyamatokkal, hanem a kockázati megítéléssel fog foglalkozni. Ebből adóan a következő két hónapban kamatot emelhet, s így a jelenlegi 7 százalékról 8 százalékra nőhet az alapkamat.
Az Erste elemzője az infláció alakulásáról kifejtette: az év eleji áfa-emelés és forint gyengülése miatt várható elsősorban, hogy az éves index januárban bőven 5 százalék fölötti lesz. Az elemző akár 5,5 százalékot is elképzelhetőnek tart.

Megjegyezte: az év további részében az árszínvonal emelkedése mérséklődhet. A folyamatot erősítheti az is, ha sikeresen zárulnak az IMF- és uniós tárgyalások. Ekkor a forint erősödhet, ami támogathatja az infláció csökkenését. Árokszállási Zoltán szerint így 2013-ban akár a jegybanki által megcélzott 3 százalék körülire, illetve alá is csökkenhet az infláció.


mti


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Közgáz
  • Böjte Atya: Gondolatok az államcsődről
  • Matolcsy György nem akarja elsorvasztani
  • Tízezer milliárd dollár
  • Megmenti a kormány a gyulai kolbászt?
  • Fejlemény: a magyar kormány azt fogja tenni, amit az EU mond
  • Nem lesz gazdasági növekedés
  • Londoni elemzők az IMF-tárgyalásról
  • Orbán Viktor: a háború elkezdődött
  • Angela Merkel is a magyar miniszterelnök ellen
  • Melyik az egyetlen megbízható európai gazdaság?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.