Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-20 11:27:00

Egyre trendibb a romaság

Évről évre nő a látogatók száma a Ferencvárosi Roma Kulturális Fesztiválon, amelyet idén május 20. és 22. között rendez meg a főváros IX. kerülete számos helyszínen és híres előadók közreműködésével.
 Az immár hagyománynak számító kerületi kisebbségi fesztivál nyolcéves múltra tekint vissza. Két évvel ezelőtt még a Ferencvárosi Művelődési Központ adott otthont a rendezvénynek, tavaly ezzel szemben már több helyszínen is tartottak programokat, és idén is a kerület több pontján várják a közönséget – tájékoztatta az MTI-t Balla Ágnes, az esemény egyik főszervezője.

Mint felidézte, azért döntöttek úgy, hogy „kinyitják" rendezvényt, hogy több emberhez sikerüljön eljutniuk, és az egész kerületet, esetleg azon túl más kerületek lakóit is meg tudják szólítani. Ez sikerült is, 2010-ben jóval nagyobb volt a látogatószám mint a korábbi években, és be tudták kapcsolni az egész kerületet a fesztiválba a Ráday utca közönségétől egészen a Dzsumbujban lakókig – mondta a szervező. Az idei programsorozat május 20-án 15 órakor a Török Pál utcai Pinceszínházban indul, az ünnepélyes megnyitó után a Karaván Művészeti Alapítvány előadását nézhetik meg az érdeklődők, 16 órakor pedig a Kén utcát tölti be zenéjével a Karaván Família együttes.

Szombaton reggeltől a Ferencvárosi Művelődési Központban főzőversenyt rendeznek Cigány Kisebbségi Önkormányzat szervezésében. A hagyományos cigány ételeket helyi cigánycsapatok, neves előadóművészek és budapesti közéleti személyiségek készítik el. 

A Ráday utcai Helytörténeti Gyűjteményben 16 órától Groó Diana Vespa című filmjét vetítik, 18 órától pedig a Stúdió K színház ad otthont a Tollfosztás című előadásnak. A cigányság jelenét ábrázoló színházi produkció – amelynek öt kisgyermek a szereplője – az oktatás terén is úttörőnek számít, hiszen a próbafolyamat alatt azok a fiatalok is bizonyíthatták rátermettségüket, akikről tanáraik lemondtak és az iskolában is csak kudarcokkal szembesültek. Balogh Rodrigó, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Menedék-díjával is kitüntetett rendező, Junior Prima díjas oktató közelmúltbeli jogesetekből, valamint személyes történetekből írt színdarabja a roma integráció számos visszásságát hozza felszínre, megmutatja valóságát, annak minden abszurditásával, képmutatásával és borzalmával együtt. 

Vasárnap a Kerekerdő parkban kerületi roma focikupát rendeznek, és a fesztivál méltó befejezéseként délután három órától a Rajkó Zenekar ad koncertet a Ferenc téren.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.