Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-31 16:00:00

Egy milliárd nyereséggel zárt a BKV 2010-ben

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadta a BKV konszolidált üzleti jelentését, amely szerint a cég a 2010-es évet egymilliárd forintos nyereséggel zárta.

A vitában a szocialista Andó Sándor azt hangsúlyozta, hogy a beszámolóban nem kezelik a BKV 68 milliárdos hitelállományát és a csaknem 800 milliárdos belső eladósodottságát. Ezt azonban kezelni kell, hogy az állam általi hitelátvállalás után ne kezdődjön meg a cég újbóli eladósodása – mondta. Horváth Csaba (MSZP) frakcióvezető hozzátette, hogy a cég működése a jelenleg elképzelt szerkezetben nem megoldható, mert ez egy „fantomcégen”, a Budapesti Közlekedési Központon (BKK) múlik. A képviselő a fontolva haladás útját javasolta, és azt kérte, a főváros először fogalmazza meg, mit vár a BKK-tól, majd készítsenek terveket.

A konszolidált jelentés szerint a BKV üzemi bevétele tavaly 135 milliárd forint volt, a ráfordítások pedig 130 milliárdot tettek ki, így az üzemi eredmény 5 milliárd 200 millió forint lett. Mivel a pénzügyi és rendkívüli műveletek veszteségesek voltak, a BKV mérleg szerinti, adózás előtti eredménye 1 milliárd 18 millió forintot tett ki. Ez 4,7 milliárd forinttal jobb eredmény, mint a tervezett 3,7 milliárdos veszteség. Bár a menetdíjbevételek a tervhez képest 4 százalékkal, az árkiegészítés pedig 3,4 százalékkal alacsonyabb volt, és az agglomerációs és kerületi bevételek is csökkentek, a BKV 2010-ben a fővárosi önkormányzattól 5 milliárd forint, az államtól pedig 17,5 milliárd forint támogatást kapott. A cég a jelentésben rámutatott, hogy a BKV-cégcsoport üzemi eredménye 5,3 milliárd forint, mérleg szerinti eredménye pedig 610 millió forint nyereség volt. Ezzel a cégcsoport a 2010-es üzleti elvárásokat teljesítette.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.