Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-23 14:00:00

Demokratikus szocializmust és legális drogokat!

A kapitalizmus helyett demokratikus szocializmust sürgetett Németországban a reformkommunista Baloldal pártja, és általános megdöbbenésre a kábítószerek legalizálása mellett emelt szót.

A fennálló társadalmi rendszert felváltani hivatott demokratikus szocializmus a legfőbb célkitűzése annak a programnak, amelyet a küldöttek vasárnap fogadtak el a párt Erfurtban tartott kongresszusán. A Baloldal számára a kapitalizmus nem a történelem vége – szögezte le Gesine Lötsch társelnök, hangoztatva, hogy pártját ez különbözteti meg a többi parlamenti párttól.

A célkitűzések között szerepel a bankok és az energiavállalatok államosítása, a magas jövedelműek, továbbá a konszernnyereségek erőteljesebb megadóztatása, a minimálbér és a 30 órás munkahét bevezetése. Külpolitikai téren pedig a NATO feloszlatása, a német hadsereg, a Bundeswehr külföldi katonai szerepvállalásainak haladéktalan beszüntetése és mindenekelőtt az afganisztáni kivonulás, valamint a fegyverexport betiltása. A program elismerte Izrael létezési jogát, amivel a párt az antiszemitizmus vádját igyekezett cáfolni. A tagság körében ugyanis az elmúlt hónapokban több Izraelt bíráló nyilatkozat hangzott el, amit a többi parlamenti párt élesen kritizált.

Meglepetést és megdöbbenést okozott, hogy a Baloldal pártja programjában a kábítószerek legalizálása mellett foglalt állást, beleértve a kokaint és a heroint is. Ráadásul minderre annak nyomán került sor, hogy a küldöttek egy része csak az úgynevezett puha drogok engedélyezését sürgette. A többség azonban elutasította ezt, és a dokumentumba a teljes legalizálás került be.

Az egykori keletnémet kommunista utódpártot is magában foglaló és 2007-ben egy nyugatnémet baloldali csoporttal egyesült párt a konzervatív CDU/CSU, valamint a szociáldemokrata SPD és a Zöldek után a Bundestag negyedik legerősebb pártja. A küldöttek által elfogadott, a Baloldal radikalizálódására utaló program az első ilyen jellegű dokumentum, amióta a Baloldal 4 évvel ezelőtt országos párttá vált.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.