Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-31 10:13:00

Csak érvényes jeggyel rendelkezőkkel indul el a busz

Precedens nélküli jegyellenőrzési módszert vezetett be a héten Modena városi közlekedési vállalata. A buszok addig nem indulnak el, amíg minden utas nem érvényesítette a menetjegyét.

Nem fizetsz? Nem indulok el. Rövid, de azonnal érthető jelszóval indult a héten az emilia-romagnabeli Modenában a bliccelők elleni kampány. A száznyolcvanezer lakosú városnak a két legfrekventáltabb járatán, a hármas és a nyolcas számú autóbuszon vezették be az új rendszert, mely szerint a jármű addig nem nem indul el, amíg minden utas nem tud felmutatni érvényes jegyet. A menetrend szerinti indulás előtt a busz vezetője végigjárja a járművet, és ellenőrzi a jegyeket. Ha valakinél nincsen érvényes jegy, a sofőr felszólítja őt az érvényesítésre, ha az utas ezt mégsem teszi meg, a vezető azonnal hívja a kalauzokat, akikkel a rendőrök is megérkeznek. A beavatkozás alig pár percet vesz igénybe a modenai városi közlekedési vállalat (ATCM) és a helyi hatóságok között a kampány érdekében kötött operatív megállapodás értelmében. Az első nap incidensek nélkül zárult – számolt be az eredményről az Il Resto del Carlino modenai napilap.

Az ATCM ezzel próbálja visszaszorítani a jegy nélkül utazók számát. Az egyelőre csak két autóbuszjáraton bevezetett kísérleti rendszerben résztvevő vezetőket tanfolyamon készítették fel arra, hogy agresszivitás nélkül meggyőzéssel próbálják rávenni utasaikat a jegyvásárlásra. A tömegközlekedési menetjegy alapára Modenában 1 euró húsz cent és hetvenöt percig érvényes.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.