Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-09 10:51:00

Bukásra állnak a papok latinból

A papok egyre kevésbé tudnak latinul - ismerte el a Vatikán, mely az egyház hivatalos nyelvének tanítását szorgalmazza az iskolákban és a szemináriumokban is.

Az egyház a latint a IV. századtól használja hivatalos nyelvként, latinul adják ki a vatikáni dokumentumokat, és latinul szólhat a mise is, a papok mégis egyre kevésbé tudnak latinul - írta az Italia Oggi napilap, mely szerint a Vatikán maga is úgy ítéli meg, hogy az olasz és külföldi papok bukásra állnak latinból. Bruno Forte teológus, Chieti-Vasto érseke a Corriere della Serának hangsúlyozta, hogy a fiatalok ma már sem az iskolákban, sem a szemináriumokban nem tanulnak meg rendesen latinul.

- A modern társadalomban elveszett az úgynevezett holt nyelvek jelentősége. A mai internetes felfogás szerint a latin nem enged azonnali, egyszerű és közvetlen kommunikációt, de a klasszikus nyelvek ismerete alapvető szükséglet főleg annak, aki az egyházatyák műveit akarja olvasni. Hogy lehet Szent Ágostont fordításban megérteni? - tette fel a kérdést Forte.

Hozzátette: a Vatikán a latin nyelv tanítását szorgalmazza mégpedig a régi, bevált oktatási módszerekkel. Az olasz sajtó megjegyezte: az a pap, aki nem tud latinul, még pénzt sem tud felvenni a vatikáni bankautomatából, melynek képernyőjén az utasítások latinul jelennek meg. Inserito scidulam queso ut faciundam cognoscas rationem, vagyis legyen szíves helyezze be a kártyáját, és válassza ki a kívánt műveletet. Köztudott, hogy XVI. Benedek pápa kiválóan beszél latinul, de a Vatikánban a közös nyelvnek ma már az olasz számít.

 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.