Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-20 20:42:00

Britek tízezrei követelnek igazságot egy húsz évvel ezelőtti rendbontás kapcsán

Több mint 60 ezren követelik Nagy-Britanniában, hogy hozzák nyilvánosságra a Thatcher-kormány üléseiről készült feljegyzéseket az 1989-es hillsborough-i tragédiával kapcsolatban.

1989. április 15-én több ezer sportrajongó érkezett az angliai Sheffield városába a Hillsborough-pályára, ahol a Liverpool FC játszott a Nottingham Foresttel. Még a meccs kezdete után is sok Liverpool-szurkoló igyekezett bejutni a pályára, ezért a rendőrség megnyitotta a kapukat, és a szurkolók beözönlöttek a lelátók felé, amelyek azonban ekkor már zsúfolásig megteltek. Ahogy az újabb szurkolók benyomultak, az előttük állókat egy vasrácsnak taszították, amely azt hivatott megakadályozni, hogy a szurkolók bejussanak a pályára. Hat perccel a kezdést követően a bíró félbeszakította a mérkőzést, de a kapukat már későn nyitották ki, és 96-an meghaltak, több mint 200-an pedig megsérültek. Az eseményt mintegy 50 ezren nézték végig a stadionban és milliók a televíziós közvetítésben. A tragédia kivizsgálását lezáró jelentés szerint a történtek fő felelőse a rendőrség volt.

Egy kormányzati weboldalon néhány napja petíciót indítottak, amelyben azt követelik, hozzák nyilvánosságra az akkor hatalmon lévő, Margaret Thatcher vezette kormány üléseiről készült feljegyzéseket. A kezdeményezést már több mint 60 ezren írták alá – számolt be szombati kiadásában a The Times és a The Daily Mail című brit napilap. Ha az aláírók száma eléri a 100 ezret, az ügy a parlament alsóháza elé kerülhet.

A kormány álláspontja szerint előbb az előző kabinet által felállított független bizottságnak kell kivizsgálnia a történteket, azt követően pedig azt szeretnék, ha az áldozatok családjai nyerhetnének betekintést a dokumentumokba. Az előző, munkáspárti kabinet miniszterei ugyanakkor úgy látják, a kormánynak nem kellene a vizsgálóbizottság mögé bújnia, hogy késleltesse az iratok közzétételét. Andy Burham, a kultúráért, médiáért és sportért felelős volt miniszter azt mondta, az áldozatok családjai megérdemlik, hogy 22 év után végre megtudják az igazságot.

A bizottság, amelyet James Jones liverpooli püspök vezet, nem ellenezné a dokumentumok azonnali nyilvánosságra hozatalát. Eddig egyetlen más kezdeményezésnek sikerült összegyűjtenie 100 ezer aláírást a múlt hónapban indított honlapon. A legnépszerűbbnek bizonyult petíciót támogatók azt követelik, hogy vonjanak meg minden szociális támogatást azoktól, akiket az angliai zavargások miatt ítélnek el.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.