Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-16 20:03:00

Bohócforradalom? Visszavonják szavazatukat a rendvédelmisek

Még mindig hosszú sorokban várakoznak a rendvédelmi dolgozók a budapesti Alkotmány utcában kialakított "szavazófülkéknél", hogy a csütörtöki demonstráció keretében jelképesen visszavonják a Fidesz-KDNP pártszövetségre tavaly leadott szavazataikat - jelenti az MTI.

A Parlament közelében rendőrök, tűzoltók, börtönőrök tüntetnek a korkedvezményes nyugdíj rendszerének átalakítása ellen; a tömeg késő délutánra megtöltötte az Alkotmány utca Kossuth tér és Bihari János utca közötti részét.

A "bohócforradalomnak" nevezett megmozdulást a rendvédelmi szakszervezetek demonstrációs bizottságának két volt vezetője, Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke magánemberként hirdette meg.

Árok Kornél a demonstráción 17 óra után azt mondta: "legalább 20 ezren vagyunk".
Kónya Péter a demonstráció kezdetén hangsúlyozta, hogy békés, pártpolitikától mentes, törvényes keretek között zajló megmozdulásukkal görbe tükröt szeretnének mutatni a kormánynak, s azt kérte: a résztvevők őrizzék meg a tüntetés békés jellegét.
A két szakszervezeti vezető több tucatnyi résztvevőhöz hasonlóan bohócnak öltözött és maszkíroztatta magát.

A fideszes Lázár János, Balsai István és Talabér Márta által jegyezett alkotmánymódosítási javaslatról - amely csökkenthetővé, illetve szociális ellátássá alakíthatóvá, valamint megszüntethetővé teszi az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátást - múlt hétfőn, név szerinti szavazással döntött az Országgyűlés. A képviselők 263 igen szavazattal, 108 ellenében fogadták el az előterjesztést, amelyet a kormánypárti politikusokon kívül csak a független Pősze Lajos támogatott.

Az Alkotmány utcai demonstráción felolvasták minden országgyűlési képviselő nevét, hozzátéve, hogy az adott képviselő a parlamenti szavazáskor hogyan voksolt. Az igennel szavazók nevének elhangzását pfujolás és sípszó kísérte, míg a nemmel voksoló képviselők nevének felolvasásakor a résztvevők tapsoltak.

Az Alkotmány utca és a Kossuth tér torkolatában egy hatalmas színpad áll. Az utca másik végén, a Bajcsy-Zsilinszky úthoz közel fekete függönnyel eltakart "szavazófülkéket” - szám szerint nyolcat - állítottak fel, ezek előtt továbbra is nagy a tumultus. Azok, akik személyes adataikat megadják, egy "szavazólapot" vehetnek át, amelyre azt nyomtatták: "A Fidesz-KDNP pártszövetségnek a 2/3-os többségre adott bizalmat visszamenőleges hatállyal megvonom!" A szavazólapon két rublikát jelölhetnek meg: igen”, illetve de”.

A szavazás után a résztvevők fáklyás felvonulás keretében a budavári Sándor-palotához, a köztársasági elnök hivatalának épületéhez mennek, ott hirdetik ki a szavazás eredményét. A szervezők közlése szerint azért vonulnak oda, mert Schmitt Pál aláírta az említett alkotmánymódosítást, és most tudatni akarják az államfővel "a nép akaratát".
A tömegben több tucatnyi egyenruhás tűzoltót és rendőrség feliratú pólót viselő férfit is lehet látni. A helyszínen hatalmas a hangzavar, dudálnak, sípolnak, fütyülnek az emberek. A mellékutcákban több autóbusszal és teherautóval érkezett rendőrök várakoznak, akiket a demonstráció biztosítására vezényeltek ki.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.