Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-11 12:19:00

Bodzával pünkösdölnek a bencések Pannonhalmán

A pünkösdi népszokások felelevenítésére invitálják a gyerekeket, míg szüleik megismerkedhetnek a gyógyító természet értékeivel, köztük az ünnepkör hagyományos gyógynövényével, a bodzával a pünkösdhétfői családi programon a Pannonhalmi Bencés Főapátság levendulás és gyógynövénykertjében.

Baki László, a Tricollis Apátsági Tárlatvezető Iroda vezetője az MTI-nek elmondta: az ünnepi misére a bazilikában kerül sor, s a mise után kezdődhet a játék a gyógynövénykertben. A vendégeket a teázó fogadja, ahol megkóstolhatják a különféle gyógynövényekből készült frissítőket. A legkisebbek az ünnepkörhöz kapcsolódó meséket hallgathatnak, a nagyobbak díszes iniciálét, sőt akár miniatúrát is festhetnek. S minden bizonnyal elkészítik a Szentlélek-koronát papírból, miként tették azt egykor több környékbeli községben.

A tavaly megújított arborétumot ezúttal sétálhatják végig első ízben a gyógynövények iránt érdeklődők. A szervezők ennél a programpontnál elsősorban a felnőtt vendégekre számítanak.
A tradicionális pünkösdhétfői orgonakoncerten Áment Ferenc Lukács barokk műveket szólaltat meg, közreműködik a Szent Márton Kamarakórus. A hangversenyt - miként a többi koncertet is ez évben - a XVIII. században épített barokk kápolnában tartják, mivel a bazilikában felújítási munkák kezdődnek a tervek szerint. Az orgonaművészek a Boldogasszony kápolnában az eredeti egymanuálos, nyolcregiszteres orgonán játszanak.

 

MTI 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.