Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-06 16:10:00

Bod Péter Ákos: stagnálás vagy visszaesés jöhet

Jövőre Magyarország bruttó hazai terméke egy százalékos csökkenés és az idei szint között alakulhat Bod Péter Ákos egyetemi tanár, volt jegybank elnök, korábbi ipari miniszter szerint.

    Bod Péter Ákos a svájci, brit, francia, olasz és német kereskedelmi kamarák által szervezett találkozón csütörtökön Budapesten azt mondta, a költségvetés jövőre korrekcióra szorulhat. Szerinte alacsony szinten maradhat a fogyasztás, és a beruházások bővülése sem várható jövőre.

    A végtörlesztéssel kapcsolatban elmondta, fontos és szükséges, ha a túlhitelezett háztartások megszabadulnak hiteleik egy részétől, a túlnőtt banki mérlegfőösszegek pedig összezsugorodnak. A fogyasztásra viszont negatívan hathat a program sikere, ha sokan választják ezt a lehetőséget.

    A kormányzati intézkedések közül pozitívan szólt a munkába való visszaterelés erős szándékáról, a középosztály megerősítéséről, valamint arról a kormányzati törekvésről, hogy a termelő szektorok nagyobb bátorítást kapjanak.

    Szerinte azonban nem sikerült a növekedés beindítása. Hozzátette: miután a kormánynak ez volt a terve, ebből azt kell leszűrni, amit már nyáron lehetett látni, és ősszel még világosabb lesz: „ez a növekedésélénkítő politika megbukott, ezért feltételezem, hogy személyi következményei lesznek, és át kell alakulnia a kormányzati struktúrának is akár, ami személyi változásokkal jár”.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.