Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-10 17:15:00

Bocsánatot kért a tömeggyilkosságért az államfő

Bronislaw Komorowski lengyel államfő ismételten bocsánatot kért a zsidó lakosság ellen elkövetett 1941-es tömeggyilkosságért az egykori gyászos esemény 70. évfordulóján, az északkelet-lengyelországi Jedwabnéban, a mészárlás helyszínén rendezett megemlékezésen.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének 2003-ban lezárt vizsgálata szerint legkevesebb 340 zsidó lakost öltek meg kegyetlen módon 1941. július 10-én Jedwabnéban. A bizonyítékok és tanúvallomások szerint a tömeggyilkosságot helybeli lengyel polgári személyek egy csoportja követte el, minden bizonnyal a megszálló náci németek sugallatára. Az áldozatok közül mintegy 300-at – férfiakat, nőket, gyermekeket – élve elégettek egy csűrben, 40-et pedig agyonvertek.

Az áldozatok emlékművénél rendezett vasárnapi megemlékezésen mások között megjelent Aleksander Kwasniewski volt lengyel elnök, aki a 10 évvel ezelőtti jedwabnei emlékünnepségen bocsánatot kért a zsidóságtól. Ott volt Tadeusz Mazowiecki, a rendszerváltás utáni első miniszterelnök, valamint idén először a katolikus hierarchia képviselője is, Mieczyslaw Cislo püspök, a lengyel katolikus püspöki konferenciának a zsidósággal folytatott párbeszédért felelős tagja személyében. Jelen volt és beszédet mondott Wladyslaw Bartoszewski professzor, volt külügyminiszter, a lengyel Harci és Vértanúsági Emlékhelyeket Gondozó Tanács elnöke is. A zsidóságot a lengyelországi zsidó hitközségek szövetségének elnöke, Piotr Kadlicki és Michael Schudrich lengyel főrabbi képviselte.

Mazowiecki felolvasta Bronislaw Komorowski levelét, amelyben a lengyel államfő ismételten bocsánatot kért a történtekért, hangsúlyozva, hogy a lengyel népnek meg kell értenie, "bűnelkövető is volt". Cislo püspök beszédében imádságra hívott fel a testvériségért és a békéért.

 

–mi, MTI–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.