Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-30 14:01:00

Bírálja az adóváltozásokat az MSZP

Az MSZP szerint a fideszes Rogán Antal által javasolt 27 százalékos szociális hozzájárulási adó bevezetése az adóemelési dömping része.

Józsa István, a parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke alattomosnak nevezte a tervezett szociális adót, kifejtve: a minimálbér után fizetendő korábbi járulék összegének másfélszeresét kell befizetni, ha a többség elfogadja a vonatkozó javaslatot.
Példaként említette, hogy 2010-ben havi 25.380 forintot kellett fizetni a munkavállalók után, 2011-ben nagyjából 30 ezret, 2012-ben pedig 32.805 forintra emelkedne az összeg, vagyis csaknem 30 százalékos közteheremelésről van szó.

A politikus bírálta az elnevezést is. Mint mondta, ez az adónem korábban nemcsak kifejezésében volt járulék, hanem kategóriájában is mást jelentett. A társadalombiztosítási járulékot szerinte nem lehet másra felhasználni, csak társadalombiztosításra. A szocialista képviselő álláspontja szerint az összerendeződéssel megszűnik a garancia az összegek felhasználásával kapcsolatban.

Józsa István bírálta a közösségi közlekedési adót és a minimálbér emelését is. Szavai szerint a minimálbér 92 ezer forintra emelésének a kis- és középvállalkozások a károsultjai, mivel a vállalkozásoknak évi 500 ezer forinttal többe kerül majd egy munkahely fenntartása. Megjegyezte, hogy ebből a dolgozónak egy fillérrel sem jut több.

 

mti
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.