Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-07 13:00:00

Békét hoz Moszkvának a fekete karácsony?

Az ortodox karácsonyt, a keleti kereszténység egyik legnagyobb ünnepét szokatlan melegben, plusz öt fokban ünneplik a moszkvaiak.

A hó adta fehérség eltűnőben, de a szinte minden sarkon és a fontosabb tereken álló, gyönyörűen feldíszített köztéri fenyők, a különleges kivilágítás, a külsőségek nem hagyják feledni az ünnepet, amely gyakorlatilag december 31-e óta tart.

Iskolai és munkaszünet van egészen január tizedikéig. A családok, barátok összegyűlhettek, a gyerekekkel szinte kötelező a műsoros fenyőünnepekre, Európa egyik legnagyobb szabadtéri jégpályájára, a Gorkij parkba vagy cirkuszba járni. A fővárosiak mellett az ország más részeiből ide tódult turisták özönlötték el a nevezetes helyeket.

Oroszországban elsősorban újévkor szokás ajándékozni. Az ortodox karácsony - január hetedike - előtt azonban még egy nagy rohamot megéltek a bevásárló központok, és a márkás üzletek is, amelyek árleszállításokkal csábították a vevőket.

Moszkvában, az orosz ortodox egyház főtemplomában, a Kreml közelében található Megváltó Krisztus székesegyházban Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje vezette péntek éjjel a liturgiát. A nagytemplomban több ezren gyűltek össze, ott volt Dmitrij Medvegyev államfő is feleségével. Vlagyimir Putyin, aki Leningrádban született, a Szentpétervárra visszakeresztelt északi nagyvárosban köszöntötte az ortodox ünnepet. Abban a székesegyházban, ahol annak idején megkeresztelték.

Medvegyev államfő ünnepi üdvözletében megbocsátásra, egymás kölcsönös tiszteletére, türelemre, a család és a haza szeretetére szólított fel. Kirill pátriárka üzenetét a szentmisét követően olvasták fel. Ebben egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az ünneplők ne feledkezzenek meg azokról, akik szükséget szenvednek.

Az ortodox keresztényi hagyományok szerint ezekben a napokban nagy szerep jut a jótékonyságnak: a Megváltó Krisztus székesegyházban több ezer gyermeket várnak fenyőünnepre, amelyen ajándékokkal lepik meg őket. Kirill pátriárka a súlyos beteg gyermekeket ápoló moszkvai kórházba látogat el.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.