Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2012-01-06 14:45:00

Az MSZP szerint államosítottak

Az MSZP szerint árulkodó, hogy január 1-jével a betétbiztosítási alap 90 milliárd forintja a kormánytól független vagyonkezelő helyett az Államadósság Kezelő Központ felügyelete alá került.

Burány Sándor országgyűlési képviselő szerint az, hogy bankok által "összedobott" összeg - amely 100 ezer euróig garanciát ad a betétesek számlán tartott pénzére - állami felügyelet alá került, nem jelenti, hogy mást célra költik, erre a jelenlegi törvényi szabályozás nem is ad lehetőséget. Burány Sándor ugyanakkor azt mondta: az államosítás a jelenlegi helyzetben, amikor a kabinet iránti bizalom "elfogyott", rossz üzenet, ezért arra szólítják fel a kormányt, a jövőben se jusson eszébe ezt a pénzt másra használni.

Az MSZP-s képviselő kijelentette: a magyar pénzügyi rendszer - a bankok gazdálkodása és a Magyar Nemzeti Bank tevékenysége miatt - stabil, s azt leginkább az Orbán-kormány veszélyezteti. Ezért szerinte vagy a miniszterelnök személyén vagy politikáján kell mielőbb változtatni.

Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy az Orbán Viktor kormányfő és Simor András jegybankelnök délelőtti találkozójáról adott nyilatkozatok semmitmondók, így a szocialista párt azt az egyetértés látszatának fenntartására irányuló kétségbeesett kormányzati kísérletként értékeli.

Hozzátette, a hasonló egyeztetéseknek természetesnek kellene lenniük, de árulkodó, hogy már annak hírére is valamelyest erősödött a forint. Véleménye szerint elvárható lett volna, hogy a találkozót ne a jegybankelnöknek kelljen kezdeményezni.

Burány Sándor kifejtette: a lényegről, vagyis arról, hogy hajlandó-e a kormányzat módosítani, szükséges esetén visszavonni a nemzetközi politikai szereplők és a piacok által bírált törvényeket, továbbra sem esett szó. "Megértette-e Orbán Viktor, hogy az alapvető jogállami normák helyreállítása nélkül Magyarország sem pénzügyi, sem politikai támogatásra nem számíthat?" - tette fel a kérdést, megjegyezve: ha nem, akkor politikájának egyenes következménye az államcsőd lesz. Szavai szerint ez csak idő kérdése, ha a Fidesz és vezetője nem változtat haladéktalanul. Ezzel szemben a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodás - bár keserves évekhez vezethet - biztosíthatná az ország pénzügyi stabilitását.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.