Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-22 19:35:00

Az MSZP megszabadult az őszödi tehertől

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció MSZP-ből való kiválásának egyértelmű előnye, hogy a szocialisták látszólag megszabadulnak az őszödi tehertől és a folyamatos belső vitáktól - mondja a Nézőpont Intézet elemzője.

Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíció néven létrejövő új, nyugatos, polgári balközép párt megalakítását jelentette be, és azt is közölte, hogy az MSZP-ből vele együtt távozó politikusok létrehozták a párt parlamenti frakcióját. A Nézőpont Intézet elemzője: Szomszéd Orsolya azt mondja: a döntés egyszerre jelentheti a baloldal sikeréhez és bukásához vezető első lépést, az MSZP számára pedig előnyök és hátrányok egyaránt származhatnak belőle.

Egyértelmű előny, hogy a szocialisták látszólag megszabadulnak az őszödi tehertől és a folyamatos belső vitáktól – véli az elemző. Szerinte kockázatot jelent azonban a jelenlegi vezetés számára, hogy Mesterházy Attila már nem bújhat a Gyurcsánnyal való konfliktus mögé, saját teljesítménye kerül reflektorfénybe, rövid időn belül bizonyítania kell. Komoly veszteség lehet, hogy Gyurcsány Ferenc százalékokat vehet el az MSZP-től, és könnyen tovább folytatódhat a személyes ellentéteken alapuló viszálykodás immár a két különálló formáció között. Ez pedig megnehezíti egy jövőbeni baloldali szövetég tető alá hozásának lehetőségét, nem beszélve arról, hogy lényeges kérdés, kié lenne a vezető szerep egy ilyen koalícióban.

Szomszéd Orsolya érdekes kérdésnek tartja továbbá, hogy a parlamentben hogyan viszonyul majd egymáshoz a két baloldali frakció, melyikük lesz a kormány fő kritikusa, a baloldali szavazók kiben látják majd inkább a kormányzóképes alternatív felmutatásának képességét. Ez a rivalizáló, ám a választási rendszer átalakulása nyomán a jövőben akár partnerivé váló viszony kiszámíthatatlanná teszi a választói reakciókat. „Most még nem tudni biztosan, hogy külön erősebbek, vagy inkább gyengébbek lesznek a szereplők” – véli az elemző.

A volt miniszterelnök az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform egyéves születésnapi rendezvényén tudatta: mivel az átalakítására tett erőfeszítéseiket kudarcosnak ítélik, távoznak az MSZP-ből és új pártot alapítanak. Elmondta, hogy pártjukat a már létező Demokrata Párt bázisán hozzák létre, annak nevét, alapszabályát és vezetőségét is megváltoztatva. Gyurcsány Ferenc azzal indokolta, hogy a Demokrata Pártot veszik át, hogy a pártok bejegyzéséről az ügyészség mondhatja ki a végső szót, ők pedig nem bíznak Polt Péter legfőbb ügyészben, aki szerintük meggátolná, hogy új pártot alakítsanak.

 

mti

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.