Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-25 19:55:00

Az LMP szerint kínozzák a TV-székház előtt tüntetőket

A Lehet Más a Politika (LMP) a rendőrség azonnal fellépését követeli amiatt, hogy a közszolgálati csatornák budapesti, Kunigunda utcai székházának bejárata előtt folyamatosan hangos zene szól az éhségsztrájkolók zavarására.

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, Szabó Tímea, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében ismerteti: a székházból több napja hangszórón az épület elé kihangosítva éjjel-nappal két zeneszámot játszanak, feltehetően abból a célból, hogy elzavarják Nagy Navarro Balázst, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) elnökét és társait, akik december 10-e óta éhségsztrájkot folytatnak. Néhány napja éjszaka még erős reflektorokkal is megvilágítják a demonstrálókat - tette hozzá.

Szabó Tímea rámutat: az éhségsztrájkolók zavarására szolgáló hangos zene és az éjszakai reflektorok alkalmazása kínzásnak minősül, így európai emberi jogi egyezményekbe ütközik. Közleményében úgy fogalmaz, utoljára a guantanamói táborban alkalmaztak hasonló kínzási módszereket, amelyeket a világ számos kormánya, emberi jogi szervezete, és a Vöröskereszt is súlyosan elmarasztalt.

Az alvásmegvonás és a pihenés megakadályozása kimeríti a kínzás fogalmát, így szembemegy az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikkével, a kínzás tilalmával - hívja fel a figyelmet közleményében. Az LMP meggyőződése, hogy a TFSZ tagjai jogszerűen gyakorolják gyülekezései jogukat, és fejezik ki tiltakozásukat, így a párt felszólítja a rendőrséget a televízió önkényes kínzási módszereinek azonnali megszüntetésére. Ellenkező esetben az LMP jogi lépéseket tesz az ügyben - közölte az országgyűlési képviselő.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.