Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-23 19:08:00

Az LMP aggályai az új egyházi törvény kapcsán

Az LMP szerint a csütörtökön tárgyalt törvényjavaslat csak részben felel meg ennek az elvárásnak, miközben komoly aggályokat vet fel az állam világnézeti semlegességével és a vallásszabadsággal kapcsolatban. Az LMP az MTI-nek eljuttatott közleménye szerint a kormánypárti javaslat legproblémásabb pontja, hogy annak 1-es számú melléklete tartalmazza azokat az egyházakat, amelyeket a miniszter köteles automatikusan nyilvántartásba venni. A listán a ma működő egyházak közül tisztázatlan szempontok szerint szerepelnek egyes egyházak és vallási közösségek, míg mások nincsenek rajta. A Lehet Más a Politika módosító javaslattal kezdeményezni a melléklet elhagyását és a jogfolytonosság normatív szabályban való meghatározását, a legalább húsz éve működő egyházak esetében a továbbműködés törvényi kimondását.

Az LMP továbbá aggályosnak tartja, hogy a törvénytervezet nem mondja ki az állam világnézeti semlegességét. A párt szerint csak egy világnézetileg semleges törvény elfogadható, és a vallás definíciójában így nincsen helye a természetfelettire irányuló kitételnek. Ez csak a keresztény kultúrkör alapján született definíció része lehet, miközben bizonyos keleti vallásokra, mint pl. a Buddhizmus egyes ágaira aligha igaz. Szintén aggályosnak találjuk, hogy a javaslat a később kijelölendő szakértőkhöz rendeli az egyházról való véleménynyilvánítás jogát, és a döntés ellen fellebbezési lehetőséggel élhetnek a már nyilvántartásba vett egyházak képviselői is. Ez adott esetben a vallásszabadság korlátozását jelentheti.

Végül a tervezetben az állami adóforintok útja is átláthatatlan, hiszen csupán a bejegyzésnél kell a vallási tevékenységet bizonyítani, de ezt követően erre az államtól kapott pénzről nem kell tanúsítani, hogy azt valóban hitéleti célokra fordították. Az ökopárt álláspontja szerint vallási közösségek a pártokhoz hasonlóan, az autonómia teljes tiszteletben tartásával el kell, hogy számoljanak az SZJA részükre felajánlott 1%-ával. Az LMP bízik abban, hogy minden vallási közösségnek elemi érdeke, hogy elszámoltatható legyen és a korrupció árnyéka se vetüljön rá.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.