Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-27 14:00:00

Az Arab Tavasz hősei nyerték el a Szaharov-díjat

Ahogy azt korábban már megjósoltuk, az Arab Tavasz aktivistái nyerték el a 2011-es Szaharov-díjat. Az egykori orosz ellenzéki aktivistáról elnevezett díjat – mellyel 50 000 eurós pénzdíj is jár – az Európai Parlament ítéli oda a gondolat- és szólásszabadság mellett kiálló embereknek és szervezeteknek. Az elismerést 1988-as alapítása óta olyan jelentős közéleti személyiségek is megkapták már, mint például Dél-Afrika első fekete elnöke, Nelson Mandela vagy a volt ENSZ-főtitkár, Kofi Annan.

Az Arab Tavaszt reprezentáló öt szabadságharcos a Szaharov-díjat Jerzy Buzek házelnöktől veheti át december 14-én, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésen – kivéve Mohamed Buazizit, aki már csak posztumusz kaphatja meg az elismerést. Buazizi ugyanis még 2010 decemberében, a hatóságok folytonos zaklatása elleni tiltakozásul felgyújtotta magát, és égési sérüléseibe 2011 januárjában belehalt. Tulajdonképpen az ő mártírhalálával indult el az egész Arab Tavasz.

A többi díjazott, az egyiptomi blogger Aszma Mahfuz, a líbiai Nemzeti Tanács tagja, Ahmed al-Zubair Ahmed al-Szanuszi, a szíriai jogásznő, Razan Zaituneh és a szintén szíriai Ali Farzat karikaturista megjelenését azonban legfeljebb a helyi hatóságok gátolhatják meg. Ez a veszély elsősorban a szír díjazottakat fenyegeti, hiszen Razan Zaitunehnak a tömeggyilkosságokat és jogsértéseket feltáró blogja miatt jelenleg bujkálnia kell, Ali Farzatnak pedig az Asszad-rezsimet kifigurázó rajzai miatt a biztonsági erők „figyelmeztetésképpen” mindkét karját eltörték.

E. V.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.