Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-07 16:33:00

Atlatszo.hu: az ügyészség szerint sincs újságírói forrásvédelem

Majd‛ három hónap után végre kézhez kapta az atlatszo.hu az ügyészség döntését arról, hogy a portál főszerkesztője jogszerűen hivatkozott-e forrásvédelemre a Brokernet-ügyben.

A döntés szerint a büntetőeljárásról szóló törvénynek a tanúzási mentességekre vonatkozó részébe a törvényalkotó tavaly nem illesztette be a médiaalkotmánynak a forrásvédelemre vonatkozó rendelkezését, így az ügyészség szerint a büntetőeljárások során nem is illeti meg tanúzási mentesség az újságírókat. Ez azt jelenti, hogy a büntetőeljárás tekintetében az ügyészség szerint egyáltalán nem érvényesül a forrásvédelem.

Még elképesztőbb az ügyészségnek az az érvelése, amely szerint nem fűződött közérdek ahhoz, hogy a brokernetes adatlopásról a nyilvánosság értesüljön, mert úgymond ez a cég üzleti titka. Az atlatszo.hu viszont úgy látja, hogy a Brokernet ügyfeleinek joguk van tudni arról, ha a személyes adataik nincsenek biztonságban.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság számos alkalommal marasztalta el a tagállamokat azért, mert nem biztosították megfelelően az újságírók információforrásainak védelmét. A portál azonban bízott abban, hogy nem kell nemzetközi emberi jogi fórumhoz fordulnia, mert a magyar bűnüldöző és igazságszolgáltatási szervek képesek lesznek két törvény szövegét együttesen, a sajtószabadság érvényesülése érdekében értelmezni.

Tévedtek. Az atlatszo.hu az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordul. Addig is az várják, hogy a jogalkotó szükségesnek látja-e majd korrigálni a jogalkalmazási gyakorlatban immár nyilvánvalóan egyezménysértő jogszabályi rendelkezést.
 

 

(atlatszo.hu)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.