Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-11 15:46:00

Amikor az értékpapír mérgez

„Mérgező eszközzé” válnak a görög államkötvények a hitelező magánbankok számára, a Moody’s leminősít.

 A Moody's nemzetközi hitelminősítő a jövő héten várhatóan rontja a francia BNP Paribas, a Société Générale és a Crédit Agricole adósosztályzatát a görög államadósságnak való kitettségük miatt. A Moody's június 15-én leminősítést valószínűsítő figyelőlistára tette ezt a három bankot, és a döntésig szokásos három hónap a jövő héten lejár.

Piaci elemzők szerint az esetleges osztályzatrontás nem feltétlenül drágítja meg azonnal e bankok számára a piaci finanszírozást, mert a másik két irányadó nemzetközi hitelminősítőnél – a Standard & Poor'snál és a Fitch Ratingsnél - az osztályzatuk alacsonyabb, mint a Moody'snál, és a hitelezők rendszerint a leggyengébb minősítést tartják irányadónak.

Mindazonáltal e fejlemény is jelzi, milyen nehézségeket okozhat a görög adósság az európai pénzügyi rendszernek hosszabb távon. A nemzetközi pénzügyi szakzsargon eredetileg az amerikai jelzálogkölcsönökre épített, a nemzetközi pénzügyi rendszert 2008-ban válságba taszító származékos értékpapírokat nevezte „mérgezett eszközöknek” (toxic assets).


mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.