Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-28 10:48:00

Akit két napig temetnek

Havazásban kezdődött Kim Dzsong Il észak-koreai vezető temetési szertartása.

Az esemény pontos forgatókönyvét nem adták ki előre, és külföldi vendégeket sem hívtak meg az észak-koreai hatóságok. Szerdán sűrű havazásban kezdődött Kim Dzsong Il észak-koreai vezető temetési szertartása. A december 17-én elhunyt politikustól két napos, nagyszabású szertartás keretében vesznek búcsút.

Az állami televízióban folyamatosan közölnek felvételeket a temetésről. Ezek tanúsága szerint katonák tízezrei állnak sorfalat a Kim Dzsong Il fényképét, illetve koporsóját szállító, a havas utakon lépésben haladó fekete pompaautók előtt. Az egyik kocsi jobboldalán Kim Dzsong Il harmadik fia, az ország vezetését apjától átvevő Kim Dzsong Un lépkedett könnyezve, a kocsi túloldalán nagybátyja, Ri Jong Ho haladt. Utóbbi várhatóan komoly szerepet játszik majd az ország irányításában a húszas éveinek végén járó, politikailag tapasztalatlan Un mellett.

A temetés pontos forgatókönyvét nem adták ki előre, és külföldi vendégeket sem hívtak meg az észak-koreai hatóságok. A BBC szerint hatalmas pompára, és az ország katonai erejének fitogtatására lehet számítani a szertartáson. Csütörtökön délben pedig háromperces országos néma csendet terveznek, amelynek végén megszólaltatják a vonatok és a hajók kürtjeit, ekkor veszi kezdetét a végső búcsúzás.

A rendkívüli alkalomból Phenjan hazarendelte a különleges engedéllyel külföldön dolgozó észak-koreaiakat, akiknek kedd reggelig kellett hazatérniük a Joongang Daily dél-koreai lap szerint. A lap szerint a temetésre kamionokon szállítottak virágokat Kínából. A kínai-észak-koreai határt kedden 200 kamion lépte át.

 

MTI/ origo.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.