Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-12 15:45:00

Afrikai kenőpénzek: Chirac és Villepin rágalmazásért feljelentést tesz

Rágalmazásért feljelentést tesz Jacques Chirac volt francia köztársasági elnök és hivatalának egykori vezetője, Dominique de Villepin volt miniszterelnök az ellen az ügyvéd ellen, aki afrikai kenőpénzek elfogadásával vádolta meg őket.

Robert Bourgi - aki a francia média szerint a jelenlegi államfő, Nicolas Sarkozy nem hivatalos Afrika-ügyi tanácsadója - egy hétfői rádióinterjúban megerősítette előző napi állításait, 20 millió dollárra becsülve azt az összeget, amit ajándékok kíséretében küldtek afrikai államfők 1997 és 2005 között a francia elnökségnek. Az ügyvéd azt állította, hogy afrikai kenőpénzek elfogadása a korábbi elnökök (Pompidou, Giscard d,Estaing és Mitterrand) idején is bevett gyakorlat volt.

Bourgi a Le Journal du Dimanche című vasárnapi lapban megjelent interjúban azt mondta: Chirac mandátuma alatt rendszeresen az ő feladata volt afrikai államfőktől bőröndökben érkező pénzek átadása az elnöknek, illetve a miniszterelnöknek. Öt afrikai vezetőt - Abdoulaye Wade (Szenegál), Blaise Compaoré (Burkina Faso), Laurent Gbagbo (Elefántcsontpart), Denis Sassou Nguesso (Kongó) és Omar Bongo (Gabon)- meg is nevezett, akik szerinte összesen 10 millió dollárt küldtek Chirac 2002-es elnökválasztási kampányának finanszírozására. Bizonyítékokkal ugyanakkor nem szolgált, mert szerinte "ezen a területen soha nem marad semmilyen nyom", de vádjait az elmúlt 24 órában több tömegtájékoztatási eszközben is megismételte.

A volt elefántcsontparti elnök egykori helyettese, Mamadou Koulibaly megerősítette, hogy Abidjan 3 millió euróval támogatta Chirac 2002-es kampányát, Serigne Mbacké Ndiaye, a szenegáli elnökség szóvivője viszont "szemenszedett hazugságnak" nevezte és "a lehatározottabban cáfolta" Bourgi vádjait.
 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.