Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-09 09:14:00

Adományokból épül a templom Teskándon

A helybeliek összefogásával, a hívek adományaiból, az egyházmegye és az önkormányzat támogatásával római katolikus templom épül Teskándon. A szakrális épület alapkövét a falu legmagasabb pontján - a Vass testvérpár által adományozott telken - 2007 augusztusában helyezték el, a templomot ez év októberében szentelik fel.

A szakrális épület alapkövét a falu legmagasabb pontján – a Vass testvérpár által adományozott telken – 2007 augusztusában helyezték el, a templomot ez év októberében szentelik fel.

– Amikor az egyházközség megkereste az önkormányzatot, hogy templomot szeretnének építeni, a képviselőtestület nyitottan, és támogatóan állt a kitűzött cél mellé, mert fontosnak tartották, hogy a hitéletnek legyen egy új háza - mesél a kezdetekről Németh Ágnes polgármester. A környező települések - a faluközpontban templommal, toronnyal - régi, hagyományos göcseji falvak. Teskándnak viszont sohasem volt temploma, imaszobaként a katolikus iskola szolgált, ahol később óvodát alakítottak ki.

A megyeszékhelytől alig öt kilométerre, a Zala folyó völgyében található Teskánd 50 évvel ezelőtt csak egy major volt, mindössze néhány ember lakta. Az elmúlt évtizedekben aztán ez a tendencia megváltozott, évről évre egyre többen költöznek Zalaegerszegről is Teskándra, ma már 1300-an élnek a településen.


A demográfiai mutatók jelentősen eltérnek a zalai átlagtól

– A település demográfiai mutatói jelentősen eltérnek a zalai átlagtól – magyarázza a polgármester. Miközben a falvak többsége elöregedő település, fogyó lakosságszámmal, Teskándon az elmúlt 30 év alatt megduplázódott az itt élők száma, és ennek megfelelően fejlődik is a település. A hetvenes években mindössze négy utca volt a faluban, jelenleg tizennégy van. Pályázati támogatással közösségi ház épült, melynek része a régi jegyzői épület konyhájának patinás, régi nagy kemencéje is, amelyet felújítottunk. Kemenceháznak neveztük el, mert egy közösségi épületet mégsem lehet "integrált közösségi szolgáltató térnek" – ez volt a nyertes projekt címe – hívni – hangoztatja a polgármester.

– Az ezredfordulóra elkészült a nyolcosztályos iskola, majd új óvoda, bölcsőde is épült. Az egyházközség visszakapta jogos tulajdonát, így az épület már csak imaházként szolgált, de mégsem volt „igazi templom”. A hívők úgy gondolták, hogy olyan épületre van szükség, amely kifejezetten „isten szolgálatára” épül – jegyzi meg.


Az építész „kicsinyelte” a területet

Öt évvel ezelőtt aztán az ideális területet is megtalálták az új templom építéséhez. Vass Károly és húga a családi örökségét, a festői környezetben található "kisbirtokát" ajánlotta fel az egyházközségnek. Ezt követően felgyorsultak az események, létrehozták a Teskándi Templomért Alapítványt, és elkezdődhetett a tervek valóra váltása. Az építész kezdetben "kicsinyelte" a területet, ezért az önkormányzattól kértek segítséget újabb földterület vásárlásához, de a képviselőtestület úgy döntött, hogy inkább megvásárolja szomszédos telket és az alapítványnak adományozza.

– Az előzményekhez az is hozzátartozik, hogy korábban az egyházközség adományozott területet a falunak, hogy felépülhessen az óvoda - egészíti ki a történetet Németh Ágnes. A faluban régi szokás, hogy annak nyújtunk segítséget, akinek éppen a legnagyobb szüksége van rá. Az önkormányzat kiépítette a templomhoz vezető úthálózatot, a szennyvízcsatornát, biztosította a közműépítést, a villanybekötést. Az alapítvány számlájára a készpénzbefizetés mellett adománygyűjtést szervezett, támogatta a jótékonysági estet – sorolja a polgármester.

– A helyi egyházközség tagjaiban már régóta megfogalmazódott a gondolat, hogy illene egy templomot építeni a faluban - folytatja a gondolatsort Vajda István, a Teskándi Templomért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Röpke fejszámolás után ismerteti a "számokat" is; a beruházás összköltsége eléri a 60-70 millió forintot. Induláskor a Szombathelyi Egyházmegye 7 millió forinttal, idén pedig újabb 30 millió forinttal támogatta az építkezést. Öt év alatt a hívők adakozásból 11-12 millió forint jött össze, a teskándi vállalkozók felajánlása - elsősorban munkában – közel ugyanekkora összeget tesz ki. Az ácsoktól kezdve a villanyszerelőig szinte minden mesterember helyi, akiknek soha nem kellett kifizetni a munkadíját – jegyzi meg.


Hagyományos, „ókeresztény” stílusú templom

A 120 négyzetméter alapterületű, 120 férőhelyes templom magassága a torony csúcsán lévő kereszttel együtt meghaladja a 20 métert, így a település minden pontjáról jól látható. A belső teret márványszerű burkolattal díszítik, az altemplomban urnás temetkezési helyet alakítanak ki. A földszinti részen készül egy hálóhelyekkel, vizesblokkal, zuhanyzókkal, melegítőkonyhával felszerelt közösségi tér is, ahol lehetőség nyílik például cserkészek táboroztatására – vezet körbe az épületben Vajda István.

– Czigány István építész többfajta tervet is bemutatott, voltak köztük egészen modern építészeti elképzelések is, de az "őslakosoknak" – bár ma már a településen ők vannak kisebb számban – a hagyományos, "ókeresztény" stílusú templom tetszett – bizonygatja Vajda István.

– Az idősebbek ragaszkodtak a hagyományoshoz, de így is nagyon szép lesz – bólint egyetértően Vassné Kondor Valéria, a telek-adományozó felesége, aztán bizakodó mosollyal hozzáfűzi, az lesz az igazi, amikor majd készen lesz. Erre sem kell már sokat várni, hiszen már csak az épület külső vakolása és a belső építészeti munkák vannak még hátra. Az új templomot – mivel 2011 a család éve – október nyolcadikán a Szent Család tiszteletére szentelik fel.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.