Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-18 08:50:00

Adóemelés vár a gazdag amerikaiakra

Barack Obama amerikai elnök hétfőn jelenti be az államháztartási deficit csökkentésével kapcsolatos elképzeléseit, az évi egymillió dollárnál többet kereső amerikaiak magasabb adókulcsra számíthatnak.

A The New York Times a hét végén nevük elhallgatását kérő kormányzati forrásokra hivatkozva számolt be a tervezetről, miszerint a gazdag amerikaiak jövedelmét legalább akkora adókulccsal terhelnék, mint a középosztálybeliekét. A lap szerint az elnök „Buffett-szabálynak” fogja nevezni az új adót. Az elnevezés Warren Buffett amerikai befektetőre, a Berkshire Hathaway holding nagy tekintélynek örvendő alapítójára és elnökére utal, aki többször kifogásolta, hogy a milliárdosok – szerinte – nem fizetnek elég adót. A befektető a The New York Times-ban augusztusban közölt cikkében ezt azzal magyarázta, hogy a nagyon gazdagok, akik nem bérből, hanem befektetésből szerzik jövedelmük nagy részét, ez utóbbi után alacsonyabb kulccsal adóznak, mint a középosztálybeliek a bérjövedelmük után.

A 12 fős, fele-fele arányban demokrata és republikánus párti kongresszusi szuperbizottságnak a kiadások csökkentésével és a társadalmi juttatások reformjával kell foglalkoznia: az év végig meg kell találnia a módját annak, hogy 10 év alatt 1200 milliárd dollárral csökkentsék a deficitet. A testületnek november 23-ig kell kidolgoznia javaslatait, amelyeket a törvényhozásnak december 23-ig kell elfogadnia. John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke csütörtökön mindazonáltal figyelmeztetett, hogy a szuperbizottság nem emelhet adót.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.