Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-19 10:46:00

A székelyek és a csángók vallják magukat magyarnak!

A székelyek és a csángók is vallják magukat magyarnak, javasolta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke is.

 A székelyek és a csángók is a magyar nemzet részei. A magyarság érdekeinek hatékony képviseletéhez arra van szükség, hogy a közösség megmutassa erejét az idei őszi romániai népszámláláson – hangsúlyozta a szociológus végzettségű politikus.

A Krónika című kolozsvári napilap pénteki tudósítása szerint a korábbi romániai népszámlálások alkalmából ugyan külön regisztrálták a székelyeket, összesítéskor azonban számukat hozzáadták a magyarokéhoz. A Kolozsvári Magyar Napok keretében megszervezett beszélgetésen Székely István, az RMDSZ népszámlálási munkacsoportjának vezetője elmondta, hogy az idén is így történik ez, hacsak az emberek nem vallják magukat tömegesen székelynek, mert akkor a vonatkozó európai uniós irányelv értelmében külön népcsoportot fognak képezni, és a magyarság veszít erejéből.

A csángók tekintetében egészen más a helyzet, őket külön közösségként fogják nyilvántartásba venni akár kevesen, akár sokan vallják magukat csángónak, mint ahogy a romákat is. Székely István szerint az a 90 ezer cigány, aki a 2002-es népszámláláson magyarnak vallotta magát, az idén is így fog tenni, hacsak – mint fogalmazott – kívülről nem avatkoznak bele abba, hogy ki milyen identitást vállaljon.

A munkacsoport eddigi következtetései pozitívak, becsléseik szerint várhatóan nem csökken a romániai magyarságnak az összlakossághoz viszonyított számaránya, még ha létszámveszteségre egészen biztosan számítani kell – vélte Székely István. Ahhoz azonban, hogy arányában ne csökkenjen a magyarság, az is szükséges, hogy a cenzus végeredménye megfeleljen a valóságnak. Szerinte ugyanis nem szabadna az ország stabil népességéhez sorolni azokat az állampolgárokat, akik több mint egy éve külföldön tartózkodnak. Sokféle interpretáció létezik, főként a kérdezőbiztoson múlik majd, hogy mit jegyez fel.

Az idei romániai népszámlálás újdonsága, hogy lesznek magyar űrlapok, és született olyan hivatalos ajánlás is, miszerint azokon a településeken, ahol nagy számban élnek magyarok, a kérdezőbiztosok kiválasztásakor élvezzenek előnyt a magyarul beszélők. Szeptember 2-ig lehet jelentkezni kérdezőbiztosnak.

 

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.